Eu aleg România – Tezaurul de la Pietroasa
Articol editat de Valentina Adam, 6 septembrie 2018, 11:26
Ar putea să pară scenariul unui film cu Indiana Jones. Nu este decât pEovestea tristă a descoperirii şi recuperării celui mai cunoscut tezaur găsit la noi: „Cloşca cu puii de aur“.
Undeva înainte de Paştele anului 1837, doi ţărani din satul Pietroasa, Buzău, ginere şi socru, care lucrau la o carieră de piatră, au descoperit un valoros tezaur de obiecte din aur. Cercetările ulterioare au stabilit că fuseseră 22 de piese. Nu au fost recuperate decât 12, celelalte zece par pe veci pierdute. Cei doi au ascuns comoara. Peste mai mult de un an, au fost nevoiţi să o mute la nişte rude, astfel că numărul celor care ştiau de ea a crescut la cinci. A mai stat acolo alte luni, până ce au vândut-o unui antreprenor albanez, Verussi, care lucra la construirea unui pod. Acesta, ca să ascundă mai uşor piesele, le-a distrus în bună măsură prin lovire, multe dintre pietrele care decorau o parte dintre obiecte ajungând pe jos. Unul dintre „proprietarii“ iniţiali le-a măturat şi le-a aruncat într-un şanţ din curte. Verussi, aflând – după consultarea unui bijutier din Bucureşti – că şi acele pietre erau valoroase, revine şi le recuperează pe cele mai mari. Restul ajung la groapa de gunoi. Dau peste ele acolo porcii care râmau în căutare de hrană şi care le scot la iveală. Copiii le văd şi aşa se răspândeşte vestea în tot satul. Află şi arendaşul moşiei pe care era satul. Îi ameninţă că îi toarnă autorităţilor. Este adus Verussi şi arendaşul se alege cu vasul dodecagonal, ca preţ al tăcerii. Dar nu se mulţumeşte cu atât şi are loc o nouă negociere la Buzău, în casa asociatului arendaşului, în urma căreia mai primeşte un inel gros din aur şi o sumă de bani. Doar că iar povestea căpătă deja amploare şi prea multă lume vorbea despre comoara găsită.
Arendaşul se decide să îl denunţe pe Verussi autorităţilor, care fuseseră informate şi pe alte căi. În iulie 1838 soseşte o comisie de la Departamentul Trebilor Dinlăuntru (Ministerul de Interne) în fruntea căruia se afla chiar fratele domnitorului. Până la urmă, Verussi, pus în faţa unei scrisori în care pomenea despre comoara îngropată, recunoaşte şi îi conduce pe anchetatori la locul unde o îngropase.Povestea zbuciumată a tezaurului de la Pietroasa nu se încheiase însă.
Află continuarea pe siteul eualegromania