Salvamontiştii arădeni au marcat un nou traseu pentru iubitorii muntelui
Articol editat de Alin Datcu, 25 iulie 2018, 21:53
Pentru a ușura orientarea turiștilor au fost instalate indicatoare direcționale, au fost refăcute semnele de marcaj, iar la intrarea în traseu și în apropierea cetății au fost instalate două panouri informative cu harta zonei și istoricul cetății.
Traseul turistic Dezna – Ruinele Cetății Dezna (marcaj triunghi roșu), cu o lungime de cca. 0,6 km, pornește din localitatea Dezna, din DJ762 spre Moneasa, imediat după traversarea podului rutier peste Valea Moneasa, unde este amenajat loc de popas cu parcare și este instalat un panou informativ cu harta zonei și un scurt istoric al Cetății Dezna.
Din acest punct se urcă pe un drum de exploatare forestieră prin pădure, în paralel cu traseul turistic Dezna – Ruinele Cetății Dezna (marcaj bandă galbenă). După cca. 0,2 km traseul urmează la stânga o potecă cu înclinație accentuată spre Cetatea Dezna. Traseul traversează câteva pasaje stâncoase care, pentru asigurarea siguranței turiștilor, au fost amenajate cu lanțuri. Traseul trece pe lângă mai multe puncte de belvedere spre văile și localitățile din jur, apoi ajunge la ruinele Cetății Dezna unde, în apropierea panoului informativ cu istoricul cetății, va intersecta din nou traseul turistic Dezna – Ruinele Cetății Dezna (marcaj bandă galbenă).
Din acest punct traseul se va putea parcurge merge în sens invers spre Dezna sau pe celălalt traseu intersectat, sub forma unui circuit.
ATENȚIONARE! Traseul marcat cu cruce roșie are grad de dificultate destul de ridicat, necesită o condiţie fizică bună și echipament de drumeţie (bocanci sau ghete cu talpă aderentă).
Echipele salvamont, singurele structuri abilitate legal, pregătite şi dotate să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112, iar absolut orice informaţii despre zona montană se pot obţine prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0725826668) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
Acțiunea a fost desfășurată prin proiectul „Salvamont România – 100 de ani România. Sărbătorim Împreună” un proiect susținut de Policolor.