[FOTO] În această seară, de la ora 22, ne întâlnim cu Livia Magina, muzeograf la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa
În acest an 2018 serbăm împreună 100 de ani de România Mare, 90 de ani de Radio România, radioul care şi-a bucurat ascultătorii cu informaţii corecte, muzică de calitate, dar şi promotor al culturii naţionale şi universale.
Articol editat de Radio Resita, 19 iulie 2018, 15:59
În acest an 2018 serbăm împreună 100 de ani de România Mare, 90 de ani de Radio România, radioul care şi-a bucurat ascultătorii cu informaţii corecte, muzică de calitate, dar şi promotor al culturii naţionale şi universale.
În această seară, de la ora 22, ne întâlnim cu Livia Magina, muzeograf la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.
Invitata noastră este specializată în cercetarea istoriei medievale şi premoderne a Transilvaniei şi Banatului. Publicarea surselor medievale privind istoria spaţiului de la sud de Mureş și în constituirea, evidenţa, cercetarea, valorificarea patrimoniului muzeal.
Livia Magina este membru în colegiul de redacţie al revistei Banatica.
Este, deasemenea doctor în istorie, specialitatea istoria medie a României.
Tema emisiunii este una cât se poate de actuală:
Ritmul timpului țărănesc!
Livia Magina reiterează:
„Realitatea timpului este un concept abstract și intuitiv. Temporalitatea poate fi experimentată și înțeleasă, dar nu poate fi simțită. Chiar experiența timpului devine ambiguă dacă gândim în timp natural (ca etern și neschimbător) și timpul uman (ca schimbător și finit) ca două instanțe distincte ale unei realități comune. În funcție de această percepție, timpul este simultan, așa cum este definit de Mircea Eliade, „sacru” și „profan”: etern și recuperabil, istoric și ireductibil.
Senzatia ca timpul este in afara noastra, ca o realitate creata superficial chiar de catre om poate conduce la ideea ca timpul nu exista.
Opinia generală despre incremenirea ruralității nu este decât pe jumătate adevărată, deoarece satul a evoluat o data cu societatea, legislația ori mentalitatea epocii. Cealaltă jumătate, care exprimă intr-adevăr ralierea la vesnicia vizualizată de Lucian Blaga, se referă la ritmul incremenit al satului în raport cu ciclurile naturii. Trecut, prezent si viitor în temporalitatea rurală sunt specifice unor oameni care nu stăpâneau natura dar se supuneau ritmului ei. Timpul naturii este un timp al rabdarii , al permanenței și al continuei reluări, marcat de alternanța zi-noapte, vara-iarnă, ritmurile biologice ale culturilor, de muncile sezoniere dar și de marile sărbători religioase ori de zilele adunării redevențelor senioriale.
Percepția țărănească a timpului este corelată, până aproape in contemporaneitate, de ciclul insământare-seceris/recoltă si de mofturile naturii, de ”tirania calendarului”. Cel mai bun loc in care se poate observa aceasta raportare constanta sunt notitele pe cărtile bisericesti. In mod obisnuit cel care scrie este fie preotul fie cantorul, deci segmentul elitar: despre ploi torentiale, furtuni puternice, inundatii ori fenomene astronomice deosebite! Asadar, timpul istoriei nervoase, punctuale, circumstanțiale este marcat in viața țăranului de producerea pâinii si se plaseaza evident la capătul opus miilor de ani de istorie, al timpului cosmic. Timpul rural se măsoară, multe secole, cu sufletul. El combină timpul liber cu munca, profanul cu religiosul.
În altă ordine de idei ritmul timpului este cadențat si de timpul religiei: Biserica gestionează secole de –a rândul timpul festiv, timpul de sărbătoare dar și momentele zilei prin tragerea clopotului ori batutul toacei”.
La numerele de telefon 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62 puteți intra în direct cu Livia Magina.
Emisiunea se difuzează pe pagina de facebook Radio România Reșița.
Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.
Anca Bica Bălălău