[FOTO] Vântul și zona muntoasă greu accesibilă îngreunează stingerea incendiului din Masivul Domogled!
Operațiunile de stingere a incendiului declanșat în Masivul Domogled au ajuns în cea de-a treia zi, în prima parte a acestei zile putându-se acționa doar de la sol, elicopterele deplasate pe Valea Cernei neputând interveni din cauza vântului care se manifestă intens în zona afectată de incendiu!
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 30 aprilie 2018, 13:22
Deplasarea pe munte se face cu mare greutate, forțele de intervenție având de făcut față atît condițiilor meteorologice, cât și configurației terenului, însă se acționează pentru stingerea urgentă a incendiului, care se manifestă într-o zonă de protecție specială a Parcului Național Domogled-Valea Cernei, iar pierderile pot fi semnificative!
Locotenent-colonel CRISTINEL CONERU – șeful ISU SEMENIC Reșița : Este o concentrare masivă de forțe, în sensul că pe lângă personalul de la Direcția Silvică și Administrația Parcului Național Domogled-Valea Cernei, noi acționăm cu un număr de peste 90 de ofițeri și subofițeri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență, spun aceasta deoarece pe lângă personalul inspectoratului nostru beneficiem și de sprijinul altor trei județe, ISU Timiș, ISU Mehedinți și ISU Gorj. Sunt probleme, din cauza stâncilor foarte abrupte, a accesului foarte greoi, sunt anumite locuri unde chiar nu pot să intervină oamenii! Chiar dacă suntem sprijiniți și de forțe din cadrul Inspectoratului General de Aviație, din cauza condițiilor meteo – mai ales după ora 16.00, de ieri – s-a intensificat vântul foarte puternic, sunt curenți puternici în zona unde se manifestă incendiul și cu greu fac recunoaștere! Ca atare, oerațiuni de stingere cu cele două elicoptere nu se pot efectua până în prezent!
ing. GRIGORE BARDAC – șeful Ocolului Silvic Băile Herculane : Tot incendiul este pe raza Ocolului Silvic Băile Herculane, până în prezent a fost arsă o suprafață de două hectare, suntem la a treia zi de intervenție și vreau să vă spun că accesul este foarte dificil, pentru că terenul este extrem de accidentat, este stâncos, cu pante abrupte, iar focul se propagă extrem de repede, fiind o zonă de carst! Incendiul este situat în UP VI Domogled – ua 88B și 89A și încercăm să limităm suprafața pe care la final o vom declara incendiată, în sensul în care dorim ca acest perimetru să nu se mai răsfrângă! E vorba de rezervația de semințe de Pin Negru de Banat, vorbim de un ecosistem de o mare importanță din punct de vedere silvicultural al acestei specii, în sensul în care această rezervație poate să dea materialul genetic pentru a constitui un nou arboret de Pin Negru de Banat! Această suprafață este cuprinsă în zona de protecție integrală a Parcului Național Domogled-Valea Cernei, deci ecosistemele care se găsesc în această zonă sunt diverse și multiple și tocmai de aceea vrem ca limitele pagubelor și limitele incendiului a zonei perimetrate să fie cât mai mici! Acționăm cu 40 de pădurari de la toate ocoalele silvice din județ, prin rotație, bineînțeles, pentru că după o zi de muncă oboseala fizică acumulată este enormă și oamenii aflați în acțiune trebuie rotiți zilnic și încercăm să nu avem niciun fel de accidente, să ne luăm toate măsurile de siguranță în acțiunea noastră!
ing. IOAN GAȘPAR – directorul Administrației Parcului Național Domogled-Valea Cernei : Orice incendiu afectează flora care există în Masivul Domogled, mai ales în această parcelă este dominant Pinul Negru de Banat, specie endemică a parcului nostru și din cauza incendiului, care a fost la început de litieră, acum se pare că anumiți pini uscați au luat foc pe picior și afectează și ceilalți pini care sunt viabili și vegetează foarte bine! La ora actuală, împreună cu pompierii și personalul silvic și cu rangerii administrației parcului reușim să-l localizăm și chiar am intervenit în anumite zone prin doborârea unor arbori care pericilitau chiar viața celor care intervin, precum și faptul că propagau mai departe incendiul pe cealaltă parte a versantului, unde a mai fost un incendiu în anii trecuți! Nu cunoaștem la această oră cauza declanșării incendiului, credem că este o cauză naturală, deoarece fotografiile și filmările turiștilor care ni le-au trimis arătau clar, că era undeva la mijlocul versantului, e foarte greu accesul acolo, nu cred că cineva ar fi încercat să dea foc din acel punct!
Paul-Sever SMADU