Munca „la negru” a devenit un obicei
Articol editat de Mirabela Afronie, 28 decembrie 2013, 07:30
Peste 500 de persoane din judeţul Hunedoara au fost depistate că munceau „la negru” pe parcursul acestui an, valoarea amenzilor aplicate de inspectorii de muncă în cazul firmelor care au angajat oameni fără contracte legale ridicându-se la 2,1 milioane de lei. „Cele mai multe cazuri de muncă fără forme legale au fost întâlnite în domeniile de alimentaţie publică, silvicultură şi construcţii, acolo unde aria de acoperire este mult mai vastă şi este greu ca inspectorii de muncă să depisteze toate cazurile, pe teren. Pe acest considerent cred că se bazează şi patronii firmelor în cauză, pentru a încerca să eludeze plata, în final, a contribuţiilor faţă de bugetul de stat”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Sorin Istrate.
Inspectorii de muncă au înaintat procurorilor 20 de denunţuri penale pentru tot atâtea cazuri în care patronii unor firme au fost depistaţi că au angajat oameni fără forme legale.
Ultimul caz a fost consemnat la Aninoasa, unde la o firmă de construcţii şase muncitori lucrau de două săptămâni fără un contract de muncă. „A fost întocmit procesul verbal de control şi un denunţ penal la Parchetul Petroşani, pentru a continua cercetările pe cale penală”, a precizat Sorin Istrate.
Controalele pe linia muncii la negru vor continua şi în perioada sfârşitului de an, o campanie în acest sens fiind prevăzută să se desfăşoare până în 6 ianuarie.