Elevii din Mehadia şi copiii din Băile Herculane, împreună la plantat puieţi, pe Valea Cernei!
La Centrul de vizitare al Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei s-a desfăşurat astăzi o campanie de plantare a puieţilor, pentru crearea unei perdele forestiere, acţiune la care au participat elevii clasei a X-a – profil protecţia mediului de la Liceul Tehnologic NICOLAE STOICA DE HAŢEG din Mehadia şi copii de la Grădiniţa cu Program Prelungit FLOARE DE COLŢ din Băile Herculane.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 16 aprilie 2018, 12:48
Elevii au fost întâmpinaţi de directorul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei – ing. Ioan Gaşpar, care le-a prezentat elevilor sălile muzeale ale Centrului de vizitare, iar după sosirea copiilor de la grădiniţă, toţi s-au deplasat în spatele Centrului de vizitare unde era pregătit terenul pentru plantarea puieţilor, fiind aduşi atât puieţii, cât şi uneltele necesare. Reprezentanţii Parcului le-au explicat celor prezenţi modul în care se efectuează plantarea, apoi s-a pornit la treabă, scopul fiind realizarea unei perdele de protecţie a pădurii din apropiere! Cei mici şi cei mari au lucrat în echipe, reuşind să planteze toţi puieţii pregătiţi pentru campania de astăzi!
Plantăm puieţi, este interesant! Groapa trebuie să aibe 20 de centimetri şi puieţii se bagă orientaţi în sus, iar după aceea acoperim cu pământ!, ne spune un elev.
Plantez copăcei! Pun copăcelul în groapă şi după ce îl plantez, pun înapoi pământul!, explică un băieţel de la grădiniţă!
Treaba merge foarte bine, ajutăm echipa! Se face o groapă de 20 de centimetri şi se pune puietul! Sunt la profilul protecţia mediului, învăţăm ca să fim într-un mediu mai curat şi să protejăm natura!, ne precizează o elevă din Mehadia.
Puieţii i-am adus de la pepiniera Ocolului Silvic Băile Herculane şi sunt aproximativ 150 de puieţi de molid, iar la acţiune participă elevi de la liceul din Mehadia, pentru că ei acolo au şi clase speciale de protecţia mediului, dar am adus şi copiii de la grădiniţa din Băile Herculane, pentru că am vrut ca şi cei mici să vadă exact cum se desfăşoară o plantare de puieţi, iar cei mari să-i îndrume! Ş-atunci am făcut echipe mixte, cei mari cu cei mici : cei mici vin cu copăcelul îl pun în pământ, cei mari sapă groapa, pentru că este mai greu şi împreună reuşesc să faţă un lucru frumos! Colaborează foarte bine, copilaşii sunt entuziasmaţi, le place în natură şi s-au plantat foarte mulţi copăcei!, ne-a declarat Mariana Păsărin din cadrul Administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei – coordonatorul acţiunii.
Paul-Sever SMADU