[FOTO] Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret
Începând cu anul 1967, în fiecare an, pe 2 aprilie, data nașterii scriitorului Hans Christian Andersen, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret .
Cu acest prilej au loc diverse manifestări dedicate cărții pentru cei mici în şcoli şi biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri literare, expoziţii de carte, de reviste şcolare şi de filatelie, momente artistice, ateliere de desen şi de integrame, întreceri sportive şi jocuri cu zmeie şi măşti.
Articol editat de Radio Resita, 2 aprilie 2018, 16:05
La nivel internaţional, în fiecare an, Ziua internaţională a Cărţilor pentru Copii este patronată de o ţară membră a „International Board on Books for Young People”. Aceasta alege o temă şi invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume şi un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile.
În numeroase oraşe din România sunt organizate evenimente dedicate acestei zile.
Hans Christian Andersen s-a născut 2 aprilie 1805, Odense, Danemarca și a plecat să scrie pentru Îngeri pe 4 august 1875, Copenhaga.
Este cel care a îmbrăcat cu cele mai frumoase povești copilăria fiecăruia dintre noi.Scriitor și poet danez, celebru pentru basmele sale, „Crăiasa Zăpezii”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului” și „Rățușca cea urâtă”. În timpul vieții Andersen a fost celebrat de regalitate și aclamat pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga Europă. Basmele sale au fost traduse în peste o sută de limbi și continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume.
În portul din Copenhaga există o statuie a micii sirene, plasată în memoria lui Hans Christian Andersen, iar ziua de 2 aprilie, ziua de naștere a lui Andersen, este celebrată drept Ziua Internațională a Cărții pentru Copii. În anul 2005 s-a sărbătorit bicentenarul nașterii lui Andersen și viața și opera sa au fost celebrate în întreaga lume. În Danemarca, în special, cel mai faimos fiu al națiunii a fost celebrat precum nicio altă figură literară. Un parc tematic bazat pe poveștile lui Andersen a fost deschis în Shanghai la sfârșitul anului 2006. Jocuri multimedia, precum și tot felul de alte concursuri culturale legate de povești sunt disponibile pentru vizitatori. El a fost ales drept vedeta parcului, deoarece el este „o persoană drăguță și harnică, ce nu s-a temut de sărăcie”.
Anca Bica Bălălău
Sursa:wikipedia