Crăciunul – cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii: Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să devină Dumnezeu
La mulţi ani sărbătoriţilor şi sărbători cu har tuturor!
Simbolistica zilei şi mesajul de sărbătoare al PS Lucian – Episcopul Caransebeşului:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 25 decembrie 2023, 00:28
Semnificaţia religioasă a Crăciunului este naşterea Mântuitorului Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu trimis pe Pământ să ajute oamenii să devină mai buni, mai credincioşi, mai îngăduitori. Această sărbătoare semnifică naşterea, creaţia şi veşnicia Universului.
Prin naştere se perpetuează specia umană şi viaţa devine veşnică. În aceste zile suntem mai buni, mai veseli, mai sănătoşi şi mai umani. Fiecare om, copil sau bătrân, îşi aminteşte cu plăcere sărbătorile de Crăciun şi momentele speciale pe care le-a trăit.
Oamenii maturi sau cei vârstnici sunt emoţionaţi amintindu-şi de copilarie, de darurile de Crăciun pe care le primeau chiar şi cei săraci.
Pe lângă sosirea lui Moş Crăciun o altă bucurie este bradul, acest pom venerat, care rămâne verde tot anul, ne aduce în case mirosul pădurii, este simbolul purităţii şi veşniciei. Întreaga familie participă cu veselie la ritualul împodobirii bradului cu globuri multicolore, beteală, dulciuri şi beculeţe colorate.
Emoţionante sunt colindele care vestesc naşterea lui Isus cel trimis de Dumnezeu să mântuiască oamenii de păcate, ură, invidie.
Copiii merg cu colindul, înfruntă gerul, zăpada, cântă cu veselie, cu însufleţire chiar dacă au năsucurile îngheţate şi este pandemie, primesc cu bucurie daruri, colaci, nuci şi mere.
Sărbătorile de Crăciun sunt minunate mai ales în sate unde se respectă tradiţiile străvechi. Peisajul de iarnă este emoţionant: căsuţele sunt luminate, prin geamuri licăresc lumânări şi globuri colorate, iar mesele sunt pline de bunătăţi tradiţionale: cârnaţi, sarmale, caltaboşi, colaci, cozonaci. Amintirile sărbătorilor de Crăciun din copilărie ne întristează uneori pentru că realizăm că nu putem da timpul înapoi, dar e minunat să primim în casele noastre cu lacrimi de emoţie în ochi pe copiii şi nepoţii noştri care ne urează tot ce e mai frumos şi ne încălzesc sufletele cu veselia şi tinereţea lor.
În prima zi de sărbătoare cei ce poartă numele de: Crăciun, Cristian, Cristea, Cristina, Crista sau Cristiana vor fi sărbătoriţii zilei. Potrivit datelor statistice ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, peste 325.000 de bărbaţi poartă numele de Cristian sau derivate ale acestuia şi aproape 300.000 de femei poartă numele de Cristina sau Cristiana.
La mulţi ani sărbătoriţilor şi sărbători cu har tuturor!
Simbolistica zilei şi mesajul de sărbătoare al PS Lucian – Episcopul Caransebeşului: