Fiecare pagină avea, un fond încadrat, compus cu motive naţionale, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în evidenţă stema ţării şi având deasupra cuvântul „România”, iar dedesubt cuvântul „Pasport”.
În perioada de dinaintea şi din timpul celui de-al doilea război mondial au fost introduse noi tipuri de paşapoarte simple, de serviciu şi diplomatice.
La nivelul judeţului Caraş-Severin cererile pentru eliberarea paşapoartelor sunt într-o continuă creştere, iar modalităţile de obţinere multiple, spune subcomisar Mihaela Dimcea din cadrul serviciului paşapoarte de la nivelul instituţiei prefectului pentru Radio Reşiţa:
„În anul 2017 au fost soluţionate un număr de 17.691 de cereri dintre care 14.389 depuse la sediul serviciului nostru, iar 3.302 au fost depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate, cu un număr de 3.048 de cereri mai multe decât în anul 2016. Paşapoartele temporare personalizate la nivelul serviciului nostru, în anul 2017, au fost emise 7.293 de cereri, cu un număr de 2.324 mai multe decât în 2016. În primele două luni ale anului au fost înregistrate creşteri faţă de anul precedent, iar chiar în ultima săptămână, cererile au crescut cu aproximativ 60. Pentru evitarea aglomeraţiei la ghişee şi reducerea timpilor de aşteptare, anul acesta ca şi anul trecut, cetăţenii au posibilitatea să se programeze online pe site-ul instituţiei prefectului judeţului Caraş-Severin la secţiunea programări online paşapoarte, cât şi la ghişeul de informaţii, atât pentru ziua în curs, cât şi pentru zilele următoare.”
Mihaela Dimcea a mai spus că, în preajma sărbătorilor pascale se preconizează o creştere accentuată a solicitărilor de acte de călătorie pentru străinătate.
În prezent, activitatea în acest domeniu este reglementată de Legea nr. 248/ 2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare. (Hardy Cvoica)