Astăzi este Ziua mondială a somnului
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 martie 2018, 09:18
Asociația Mondială a Medicinei Somnului atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății.
De ziua mondială a somnului, sunt promovate metode preventive care ne pot feri de insomnii și variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecțiuni.
Un somn bun este definit de trei factori, anume durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient și să fie energică a doua zi, continuitate, adică somnul să fie neîntrerupt, şi profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică și psihică.
Somnologia sau medicina somnului implică specialiști din domenii diferite, precum pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii, dar și altele.
Somnul continuă să îi fascineze pe experţi.
Potrivit lor, un om doarme, în medie, 25 de ani într-o viaţă, cel mai mult în copilărie. Totodată, se estimează că, în primul său an de viaţă, un nou-născut le fură părinţilor sute de ore din somnul acestora. O persoană din 10 visează numai în alb şi negru. Se crede că procentul era mai mare înainte de apariţia televizoarelor color.
Somnul este mai important decât mâncarea. În lipsa alimentaţiei, corpul cedează în două săptămâni. Fără somn, organismul nu rezistă decât cel mult 10 zile.
Nedormite, femeile reacţionează mult mai neplăcut în diverse situaţii, fie acasă, fie la serviciu, decât ar face-o bărbaţii în acelaşi context.