Apa îmbuteliată, provenită de la mai multe mărci, este contaminată cu particule de plastic
sursa foto: ecoportal.md
Articol editat de Valentina Adam, 15 martie 2018, 11:21
Cercetătorii au testat peste 250 de sticle de apă în nouă țări, printre care Liban, India și Statele Unite, sub conducerea lui Sherri Mason, profesor la Universitatea de Stat din New York, potrivit unui rezumat al studiului publicat pe platforma media Orb Media.
Plasticul a fost depistat în 93% din aceste mostre de apă îmbuteliată de la mai multe branduri, cum ar fi Aqua, Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life sau San Pellegrino. Este vorba, în primul rând, de polipropilenă, nailon și polietilen tereftalat (PET). În medie, cercetătorii au descoperiţ în fiecare litru de apă, 10,4 particule cu o dimensiune de circa 0,10 milimetri.
„Cred că plasticul provine din procesul de îmbuteliere. Şi cred că cea mai mare parte provine chiar din sticla respectivă, din capacul ei şi din procesul de îmbuteliere industrială”, a declarat Sherri Mason pentru AFP.
Studiul precizează că şi „apa în sticle de sticlă conţinea microplastice”.
Un studiu anterior publicat de Orb Media a arătat că particule de plastic există – într-o cantitate mai mică – şi în apa de la robinet. Gradul de risc al acestor particule pentru sănătatea umană nu este cunoscut.
Jacqueline Savitz, directorul Americii de Nord pentru ONG-ul Oceana, care luptă împotriva poluării oceanice, a declarat că studiul a oferit încă un motiv pentru a limita producția de sticle de plastic din plastic.
„Este mai urgent ca niciodată să facem în aşa fel încât sticlele de apă din plastic să devină trecut”, a conchis această reprezentantă a ONG-ului, care nu a participat la studiu.
sursa foto: ecoportal.md