Peste un sfert din populaţia României trăieşte în oraşe cu proiecte Smart City. Printre norocoşi şi reşiţenii
Articol editat de Valentina Adam, 10 martie 2018, 10:50
Pe baza surselor publice care au acoperit subiectul pe parcursul ultimului an, a informaţiilor furnizate de primării, companii şi a interviurilor efectuate, 38 de oraşe mari, medii şi mici din ţară au, în faza de plan, în derulare sau deja finalizate peste 200 de proiecte tip Smart City, se arată în studiul integratorului de soluţii inteligente la cheie Vegacomp Consulting.
Municipiul Reşiţa este singurul oraş din Banatul de munte inclus pe lista celor 38 de localităţi din ţară
Proiectul „Reşiţa, de la industrie la Smart City” îşi propune ca municipiul să devină din nou unul dintre cele mai performante oraşe româneşti care să-i asigure trecerea de la oraş industrial la unul inteligent. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că aşa cum, în trecut Reşiţa a fost un brand pentru locomotivele şi motoarele navale, în viitorul apropiat oraşul va fi recunoscut pentru performanţe în domeniul noilor tehnologii şi a inovaţiilor în materie de business.
Administraţia locală din Reşiţa îşi doreşte ca prin implementarea conceptului de “Smart City” să folosească soluţiile tenologice moderne şi inteligente pentru oferi posibilitatea locuitorilor săi să fie mai educaţi, mai sănătoşi, să aibă un trai mai puţin costisitor, să fie mai mai implicaţi în tot ceea ce înseamnă procesul de administraţie publică, să aibă mai multe oportunităţi pentru afaceri, mai multe beneficii care se traduc prin îmbunătăţirea calităţii vieţii.
Primul pas a fost făcut prin inaugurarea primei staţii de încărcare a maşinilor electrice iar transportul local de călători din Reşiţa beneficiază de una dintre cele mai bune aplicaţii pentru telefonul mobil de gen din lume, intitulată Moovit. Proiectul „Reşiţa, de la industrie la Smart City” este derulat de administraţia locală în parteneriat cu Universitatea Eftimie Murgu.
Lista oraşelor înscrise în cursa Smart City este într-o continuă evoluţie şi include municipalităţi precum Alba Iulia, Arad, Bacău, Balş, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Bumbeşti-Jiu, Călăraşi, Cernavodă, Comăneşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galaţi, Giurgiu, Gura Humorului, Iaşi, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moineşti, Oradea, Piatra Neamţ, Reşiţa, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Târgu Neamţ, Târnăveni, Timişoara, Târgu Bujor şi Tulcea.
„Oraşele din listă însumează, conform ultimului recensămânţ o populaţie de peste 5,631 milioane, iar faptul că peste un sfert din populaţia României trăieşte într-un oraş ce deja păşeşte în epoca Smart City ne bucură. Pe de altă parte, vedem şi potenţialul uriaş al acestor soluţii, dacă luăm în calcul atât populaţia totală, cât şi populaţia urbană rămasă neacoperită ori locuitorii din oraşele cu proiecte Smart City ce încă nu se află în raza imediată a acestor beneficii”, spun realizatorii studiului.