[FOTO] „Culoarea din suflet” a Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă”
Shakespeare spunea că teatrul trebuie să pună o oglindă în faţa vieţii. Și ca un festival care se respectă, ,în sara de vineri spectatorii reșițeni s-au privit în această oglindă, la spectacolul Teatrului I.D. Sîrbu Petroşani -„Richard al III-lea” de William Shakespeare, regia artistică Gelu Badea.
Articol editat de Radio Resita, 4 martie 2018, 19:00
A tulburat, a convins și a emoționat atât interpretarea actorilor, dar și cheia regizorală a lui Gelu Badea. Fiecare s-a revăzut sau a anticipat cum ar putea redeveni Omul înglodat de păcatul trufiei, fiindcă , teatrul „oglindeşte’’ viaţa care a fost și de ce nu, cea care este.
În penultima zi de festival, sâmbătă, de la ora 18, în sala expozițională „Horațiu Vornica” din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor, la inițiativa directorului Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă”, Dan Mirea, împreună cu Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu” Reșița, manager Mariana Dănescu, secția artă fotografică a profesorului Flavian Săvescu, în colaborare cu Teatrul de Vest Reșița și Casa de Cultură a Sindicatelor Reșița, manager Marian Apostol, au inițiat proiectul fotografic „Culoarea din suflet” care s-a finalizat cu vernisajul expoziției de fotografie, cu același nume.
Un moment special ce a devenit un jurnal al emoțiilor acestui festival păstrând, prin culoare și anvergură, imagini din fiecare spectacol prezent, ca un autograf al clipei, ce rezonează cu intensitatea bucuriei de-a contempla în amintire mesajul teatral. Da, se spune că fiecare spectacol moare în fiecare seară la căderea cortinei, prin această expoziție „Culoarea din suflet”, fiecare dintre noi are prilejul de a rememora ceea ce l-a impresionat, sau de a regreta că nu a fost prezent în sala de spectacol.
Au evocat și apreciat acest vernisaj oameni de cultură din municipiu, alături de cei peste o sută de reșițeni prezenți, anticipând astfel viitoarele ediții ale Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă”, ce vor deveni imortalizate din ce în ce mai bine, pentru că dintotdeauna artele s-au unit și susținut reciproc.
Felicitări tuturor cursanților secției de artă fotografică , care au expus la această expoziției , dar și inițiatorilor evenimentului.
Sorina Cătană, Simona Sandu, Zoli Bagoși, Ianoș Dorian, Ianoș Raluca, Nelu Dobre, Daniel Toma, Miruna Humiță, Florin Humiță, Alin Barcan, Dacian Miloș, Paul Popuța, Florea Narcisa, Sîrbu Alex-Mario, Mezin Robert, Moatăr Florin Marius, Gherasim Dragoș, Rațiu Diana, Dorin Manda, Marinela Riteș, Sinculet Teodora, Georgiana Răzvan și-au intrat în rolul de fotografi ai clipei și au imortalizat stări, mesaje și emoții , realizând astfel o altă oglindă în care ne regăsim fiecare în parte, cei care iubim teatrul și slujitorii lui.
Expoziția va rămâne la dispoziția publicului până în data de 10.03.2018 și este inclusă în programul festivalului.
Seara de sâmbătă a continuat cu spectacolul Teatrului GUSTL din Croaţia – „Cerul desupra Zagrebului” de Miro Medimorek, regia artistică: Miro Medimorek, de la ora 19, pe scena Palatului Cultural, iar de la ora 20:30, Compania de Teatru „Sart” România a prezentat spectacolul „Fără cap” de Victor Chilinca, regia artistică Aida Ganea, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Reşiţa.
Radio România Reșița este partenerul media al Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă”
Anca Bica Bălălău
Festivalul Internațional ,,Scena ca o stradă” se încheie în această seară cu spectacolul Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu „De veghe la Taj Mahal” de Rajiv Joseph,regia artistică Radu-Alexandru Nica, ce va avea loc de la ora 19 pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Reşiţa.
De la ora 20:30 va avea loc închiderea oficială a festivalului.