[FOTO] Despre „Mica Unire”, de la ora 22, cu Dr.Carmen Albert, istoric la Muzeul Banatului Montan
Motto: „O naţiune în ascensiune poate profita de mediocrităţi; o naţiune în declin nu mai ştie să-şi folosească geniile”.Neagu Djuvara
Articol editat de Radio Resita, 25 ianuarie 2018, 18:32 / actualizat: 5 februarie 2018, 13:27
Așa cum v-am obișnuit, în Anul Centenarului Marii Uniri dedicăm un spațiu amplu cunoașterii tuturor evenimentelor ce au condus la realizarea României Mari.
Pe 24 ianuarie 1859, a avut loc actul politic care stă la baza României moderne, prin Unirea Ţării Româneşti cu Moldova.
Dintre personalităţile acelor vremuri, care din punct de vedere istoric reprezintă generaţia care a înfăptuit marele Ideal al Unirii din 1859 şi care înfăptuise revoluţia de la 1848 având în frunte înflăcăraţi patrioţi, putem evoca pe: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Mălinescu, Constantin A. Rosetti, fraţii Ion şi Dim. Brătianu, Dimitrie Bolintineanu, Cezar Boliac, Nicolae Orăşanu. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor Principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova, respectiv 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. „Mica Unire” de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.
„Oamenii de geniu sunt făcliile luminoase care se aprind în calea omenirii: fără ei ne-am pierde în întuneric. Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea ce o aştepta de atât de mult timp”. Alexandru Ioan Cuza
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca „Mica Unire”, „Marea Unire” fiind cea din anul 1918, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unirea statelor: Moldova şi Ţara Românească.
Despre importanța acestui eveniment vom discuta cu o personalitate academică din Banatul de Munte, Carmen Albert, istoric la Muzeul Banatului Montan din Reșița.
La numerele de telefon 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62 puteți să vă alăturați subiectului emisiunii alături de distinsa noastră doamnă.
Rămâneți alături de noi, ACASĂ, în această seară pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.
Epilog: „Am avut întotdeauna ambiţie,voiam să fiu, cum ar spune bănăţenii, fruncea!”Neagu Djuvara
Anca Bica Bălălău