Rasele tradiţionale de porci, Mangaliţa şi Bazna revin în Caraş-Severin prin grija Ministerului Agriculturii
Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 ianuarie 2018, 12:30
Coordonatorul de proiect a declarat că, un fermier poate solicita între 2 şi 10 purcei, înţărcaţi, la greutatea de 10 kilograme, îi va creşte până la 130 de kilograme după o reţetă de furajare din-nainte stabilită, după care în baza unui contract încheiat cu un procesator atestat îi va livra către acesta. Liviu Munteanu a mai spus că, cele două rase dau un randament optim când sunt crescute în regim gospodăresc şi nu industrial, ajungând la greutatea dorită după aproximativ un an şi jumătate. Porcul Mangaliţa are tradiţie în Banatul de Munte, acesta fiind crescut în acest spaţiu încă din cele mai vechi timpuri, a subliniat acesta.
Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin desfăşoară zilele acestea deplasări de informare în judeţ pentru găsirea de potenţiali fermieri şi furnizori de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa şi poartă discuţii cu eventualii procesatori.
Pavel Nefir – directorul adjunct al direcţiei judeţene spune că, până în prezent au fost identificaţi 3 funizori de purcei din: Fârliug, Mehadica şi Ticvaniul Mic şi se poartă discuţii cu un potenţial procesator din Reşiţa, interesat să-şi diversifice gama de produse din carne.
Pavel Nefir a mai spus că, într-un interval de 90 zile, atât crescătorii, cât şi furnizorii şi procesatorii, interesaţi de program, sunt obligaţi să se înscrie în acesta la sediul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin. (Hardy Cvoica)