Cultura germană din Banat la început de An Nou: Profesorul de muzică, dirijorul și compozitorul Franz Stürmer, la 105 de ani de la naștere
Sursa foto: Erwin Josef Tigla
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 ianuarie 2018, 11:45 / actualizat: 7 ianuarie 2018, 18:01
În timpul șederii sale la Timișoara a fost membru al Filarmonicii de Stat (violă), a dirijat mai multe coruri sindicale precum și celebrul cor țărănesc de la Chizătău, cu care a obținut numeroase distincții.
În Reșița, Franz Stürmer a activat de asemenea ca dirijor la: corul școlar, corul bisericii romano-catolice, corul ansamblului german de operetă, orchestra simfonică muncitorească și corul de cameră al profesorilor școlii de muzică. Totodată, Franz Stürmer a activat în cadrul cvartetului preotului mons. Paul Lackner (vioara întâi).
Franz Stürmer a compus piese corale pe care le-a interpretat cu corurile conduse de dânsul, de asemenea a prelucrat piese din folclorul german al Banatului Montan.
A încetat din viață la 14 octombrie 1983 și a fost înmormântat în cimitirul catolic Nr.3 din Reșița.
Astăzi, corul etniei germane din municipiul Reșița îi poartă cu respect numele. Corul „Franz Stürmer” este apreciat nu numai în Banatul Montan, dar și în alte locuri unde a reprezentat cu cinste cântecul german din regiune, ducând astfel și numele prof. Franz Stürmer mai departe.
La Reșița, un moment comemorativ va avea loc în limba germană pe data de 9 ianuarie 2018, când se va aduce aminte și de profesorul şi culegătorul de folclor Alexander Tietz, de la a cărui naștere se vor împlini în acea zi 120 ani. (Hardy Cvoica, Erwin Josef Ţigla)
Sursa foto: Erwin Josef Tigla