În 2018, în loc de tichete de masă vom avea indemnizaţie de hrană
În România peste 2,5 milioane angajaţi primesc tichete masă de la angajatori, potrivit Edenred.ro.
Articol editat de Cristina Corocan, 1 ianuarie 2018, 20:24
Astfel, în locul tichetelor de masă va fi acordată o indemnizaţie de hrană, însă, pe parcursul anului viitor, doar bugetarii din sistemul sanitar care au primit în 2017 tichete de masă vor putea beneficia efectiv de această indemnizaţie, în timp ce ceilalţi bugetari vor fi nevoiţi să aştepte până în 2019, cel puţin.
Cuntumul lunar al indemnizaţiei va reprezenta a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.
În prezent un salariat din doi primeşte tichete de masă,scrie Europa FM.
De la 1 ianuarie situaţia se va schimba, iar numărul persoanelor care beneficiază de astfel de tichete ar putea scădea semnificativ.
Cauza principală este modificarea sistemului de impozitare a firmelor cu cifra de afaceri sub un milion de euro.
De asemenea, noţiunea de impozitare a profitului şi cea de deductabilitate a cheltuielilor va dispărea.
Mai preciş deoarece vor plăti impozit în funcţie de veniturile firmei şi nu în funcţie de profitul acesteia angajatorii nu vor mai fi motivaţi fiscal să acorde tichetele de masă care se scădeau din profitul impozabil.
Astfel, tichetele de masă vor fi considerate cheltuieli sociale ale angajatorilor.
Sindicaliştii acuză Guvernul că banii care ar urma să înlocuiască tichetele de masă, echivalentul a două salarii minime, vor fi daţi bugetarilor abia din decembrie anul viitor.
Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete din România consideră că nu există nici un motiv pentru care angajatorii nu ar mai fi motivaţi să acorde tichete de masă – un beneficiu extrasalarial care creşte puterea de cumpărare a angajaţilor – în cazul în care impozitul pe cifra de afaceri ar înlocui impozitul pe profit pentru o categorie de companii.
Tichetele de masă sunt unul dintre cele mai utilizate beneficii extrasalariale, fiind folosite de companii pentru a susţine masa de prânz a angajaţilor în zilele de lucru.
„Prin tichetele de masă, angajatorul are la îndemână un instrument de HR util şi avantajoş prin care poate obţine încredere, motivare şi performanţă din partea salariaţilor.”declară Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete din România într-un comunicat oficial.
În România peste 2,5 milioane angajaţi primesc tichete masă de la angajatori, potrivit Edenred.ro.