I. Cionca prezintă câţi bani ia Guvernul de la judeţul Arad, de la 1 ianuarie!
Peste 35 de milioane de euro va pierde judeţul Arad, anul viitor, din cauza deciziilor Guvernului în domeniul fiscalităţii. Preşedintele Consiliului Județean Arad atrage din nou atenția că investiții importante la nivelul județului ar putea fi blocate, dar va fi afectată și funcționarea primăriilor comunale și orășenești, care datorită hotărârii de guvern de miercuri vor reduce cu cel puțin 10% cheltuielile cu serviciile, pe lângă sumele semnificative pe care le pierd. Asta înseamnă că unele primării vor rămâne fără bani pentru iluminatul public, de exemplu.
Articol editat de Radio Resita, 8 decembrie 2017, 14:37 / actualizat: 8 decembrie 2017, 21:40
„Degringolada actualului guvern se vede şi din propunerea ridicolă de creştere a procentului din impozitul pe venit de la 41,75% la 43,00% a alocării directe la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi din abordarea abuzivă în materie de excedente bugetare (propunerea de retragere a jumătate din excedentele bugetare), excedente care ar fi fost sursa sigură de realizare de investiții publice în comunitățile locale”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad.
Consiliul Județean pierde 7 milioane de euro din banii de investiții, iar orașele din județ vor pierde, la rândul lor, după cum urmează:
*MUNICIPIUL ARAD 16,02 milioane euro
*CHIŞINEU CRIŞ 684.000 euro
*CURTICI 922.00 euro
*INEU 657.000 euro
*LIPOVA 445.000 euro
*NĂDLAC 254.000 euro
*PÂNCOTA 275.000 euro
*PECICA 511.000 euro
*SÂNTANA 494.000 euro
*SEBIŞ 324.000 euro
În perioada următoare vom prezenta și pierderile suferite de comunele din județul Arad. Nu există nicio localitate care să nu fie dezechilibrată de măsurile Guvernului, susține președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca!
„Guvernul ia din fondurile care ajungeau direct în bugetele autorităților locale ca surse sigure (impozit pe venit și impozit pe venituri din pensii) și le transferă la bugetul de stat, pentru a le putea realoca în diverse zone de interes ale clientelei partidelor aflate la guvernare. În ultimii 9 ani finanţarea bugetelor locale din impozitul pe venit a scăzut de la 82% pe timpul guvernării liberale la 71,5% în prezent, în acest fel bugetele locale fiind deposedate cu peste 12 miliarde lei. Deja într-o situaţie de avarie, prin responsabilităţi supradimensionate în raport cu resursele financiare alocate, administraţiile publice locale vor fi nevoite să afecteze dramatic dezvoltarea colectivităţilor locale prin lipsa de finanţare a investiţiilor, ceea ce pe termen mediu şi lung va însemna o prăbuşire a nivelului calităţii vieţii în multe comune, oraşe şi municipii”, spune Iustin Cionca.
Președintele Consiliului Județean Arad susține că dimensiunea dezastrului guvernării din cele 12 luni este dată şi de incoerenţa dintre măsurile prezentate în “Programul de guvernare” prin bâlbele privind: alocarea sau nealocarea de 100% a sumelor provenite din impozitul pe venit; impozitarea sau neimpozitarea terenurilor extravilane; scutirea sau nescutirea de impozit a salariilor sub 2.000 lei; reducerea sau nereducerea la 0 a impozitului pe dividende; acordarea unor alocări financiare caraghioase pentru comune, oraşe şi municipii.
(Ada Botezan)