Ziua Naţională sărbătorită în Piaţa 1 Decembrie 1918 din Reşiţa
ora 11.00
În Piaţa 1 Decembrie 1918 din Reşiţa sunt organizate de Ziua Naţională a României un ceremonial militar şi religios, dar şi o paradă militară locală. Evenimentul este organizat de Primăria Reşiţa, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Instituţia Prefectului şi Garnizoana Reşiţa.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 1 decembrie 2017, 08:00 / actualizat: 1 decembrie 2017, 12:48
Piaţa 1 Decembrie 1918 din Reşiţa a fost animată astăzi de câteva mii de oameni care au venit să sărbătorească împreună, ziua Naţională a României. După prezentarea onorului, intonarea imnului şi slujba religioasă, prefectul Matei Lupu a dat citire mesajului primului ministru Mihai Tudose:
„Sărbătorim astăzi Ziua Naţională, ziua Marii Uniri de la 1918, cu încrederea şi speranţa confirmării unei noi pagini de istorie pentru România, pentru români. 1 Decembrie 1918 a făcut ca România să devină unită şi respectată, iar istoria a demonstrat că acest moment a deschis drumul către o perioadă de modernizare a ţării. Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la dezvoltarea României şi să asigurăm servicii publice mai bune – asistenţă medicală de calitate, un sistem de educaţie performant, infrastructură adaptată nevoilor prezentului – şi prosperitate fiecărui român”.
Au luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu şi primarul Reşiţei, Ioan Popa. Cel mai gustat moment a fost defilarea structurilor MAI, care au adus în centrul civic şi tehnica de patrulare și intervenţie. Ceremonia s-a încheiat cu o degustare de fasole tradițională.
ora 11.00
În Piaţa 1 Decembrie 1918 din Reşiţa sunt organizate de Ziua Naţională a României un ceremonial militar şi religios, dar şi o paradă militară locală. Evenimentul este organizat de Primăria Reşiţa, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Instituţia Prefectului şi Garnizoana Reşiţa.
De 1 Decembrie se anunţă o impresionantă desfăşurare de forţe în centrul civic din Reşiţa. Parada militară de Ziua Naţională a României va fi formată din 5 plutoane ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Vor defila în faţa reşiţenilor jandarmii, poliţiştii, poliţiştii de frontieră şi pompierii. Şi în acest an, garda port drapel este formată din jandarmi, spune comandantul acestora, locotenent colonel Ionel Dina Mănoiu:
După realizarea dispozitivului de către Detaşamentul de Onoare va fi introdus în formaţie drapelul de luptă al Inspectoratului de jandarmi Judeţean Caraş – Severin. Conform protocolului va fi prezentat onorul, se va intona imnul de stat şi va fi săvârşit serviciul religios. Prefectul Matei Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu şi primarul Ioan Popa vor rosti alocuţiuni referitoare la sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Ceremonia se va încheia cu defilarea detaşamentului şi a tehnicii specifice instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională cu prezentarea onorului.
Prefectul Matei Lupu a invitat la paradă toţi cetăţenii, dar le-a cerut şi şefilor de deconcentrate să fie prezenţi.
„Am făcut o solicitare pe un ton imperativ, este Ziua Republicii, deci nu mă feresc de ton! Şi nu este normal ca, de Ziua Republicii, să stăm acasă şi să nu ieşim la o manifestare în care defilează tot ce înseamnă structură militară în judeţul Caraş-Severin. Iar noi, care suntem la deconcentrate, să ne uităm aşa, când şi când, sau de pe geam, să vedem ce se mai întâmplă. Cred că este normal şi firesc ca de Ziua Republicii să ne întâlnim toţi şi chiar să sărbătorim. Să mâncăm o fasole făcută la cazan împreună, să bem chiar un pahar de vin, pentru că este normal să sărbătorim de ziua noastră, de Ziua Republicii“.
(Sebastian Dragomir)