MAE: Avertizare de călătorie în Irlanda
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care tranzitează, călătoresc sau se află pe teritoriul Irlandei că, potrivit Serviciului de Meteorologie irlandez, uraganul Ofelia, format în Oceanul Atlantic, va lovi coasta de Vest a Irlandei. Pentru perioada de la 16 octombrie 2017, ora 9.00 până la 17 octombrie 2017, ora 03.00 a fost emisă o alertă de vânt puternic, cod roşu pentru regiunile Wexford, Mayo, Galway, Kerry, Clare, Limerick, Cork şi Waterford şi cod portocaliu pentru restul ţării.
Articol editat de Radio Resita, 16 octombrie 2017, 13:19
Condiţiile meteorologice prognozate atenţionează cu privire la creşterea în intensitate a uraganului Ofelia (3 din 5 pe scara intensităţii) şi trecerea acestuia la stadiul unei furtuni post-tropicale. Furtuna se va manifesta prin vânt intens ce va depăşi 80 kilometri pe oră, iar pe alocuri, în special pe coasta de Vesţ rafalele pot atinge peste 130 kilometri pe oră. Sunt aşteptate valuri puternice, posibile inundaţii, întreruperi în furnizarea energiei electrice şi pagube materiale, precum şi perturbări ale circulaţiei rutiere, feroviare, aeriene şi navale şi ale serviciului de telefonie mobilă.
Grupul de Coordonare pentru Situaţii de Urgenţă irlandez estimează că aceasta va fi cea mai puternică furtună care va lovi Irlanda, într-o statistică pe ultimii 50 de ani.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Irlanda: +35316681150; +35316674318; +35316674325, iar apelurile vor fi redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Dublin: +353864684351.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://dublin.mae.ro, www.mae.ro, site-ul Serviciului Naţional de Meteorologie irlandez http://www.met.ie/nationalwarnings/default.asp şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. RRA