Ziua Internaţională a Rangerilor, marcată şi pe Valea Cernei
Articol editat de Radio Resita, 31 iulie 2017, 14:27
Spunem că de Ziua Internaţională a Rangerilor un ochi plânge, unul râde. Comemorăm zecile de rangeri ucişi la datorie în fiecare an de către braconieri, traficanţi şi alţi răufăcători. În ultimul an au murit mai mult de 100 de rangeri, marea majoritate fiind ucişi de către braconieri. Tot în această zi celebrăm marea fmilie a rangerilor de pretutindeni care se străduiesc să îşi facă datoria faţă de om şi natură!, a declarat rangerul australian Sean Wilmore – preşedintele Federaţiei Internaţionale a Rangerilor.
Această zi este marcată astăzi şi de către rangerii Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei printr-o serie de activităţi la Centrul de vizitare a Parcului. „Fiecare grup de turişti care se prezintă la Centrul de Vizitare este însoţit de către un angajat al Parcului şi face un tur al Centrului de Vizitare, după care în sala de Conferinţe li se prezintă câteva activităţi pe care rangerii le fac pe suprafaţa Parcului de-a lungul anului! Însoţim grupurile de turişti şi pe traseele din Parc şi astăzi vom face gratis un tur pe un traseu turistic, dacă cineva ne solicită!”, ne-a declarat ing. Codruţ Pârvu – specialist în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.
În cadrul Administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei sunt angajaţi 10 rangeri. „Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este cel mai mare din ţară, are peste 61.000 hectare, iar numărul de rangeri angajaţi ai Parcului nu cred că este suficient pentru acoperirea activităţi şi a întregii suprafeţe a Parcului„, ne mărturiseşte ing. Codruţ Pârvu.
Paul-Sever SMADU
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A RANGERILOR MARCATĂ DE ROMSILVA
Asociația Rangerilor din România și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în colaborare cu Primăria Municipiului Hunedoara, marchează astăzi, la Castelul Corvinilor, Ziua Internațională a Rangerilor, o sărbătoare internațională dedicată profesioniștilor care protejează, prin activitatea lor, patrimoniul natural și cultural al parcurilor naționale și naturale din întreaga lume.
De asemenea, Ziua Internațională a Rangerilor este un prilej de comemorare a rangerilor din întreaga lumea uciși sau răniți în timpul exercitării profesiei. Conform Thin Green Line Foundation, în ultimul an cel puțin 119 rangeri au murit la datorie în întreaga lume, mulți din ei uciși de braconieri.
La evenimentul desfășurat la Castelul Corvinilor participă rangeri din cele trei parcuri de pe raza județului Hunedoara, Parcul Național Retezat, Parcul Național Defileul Jiului și Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, membri ai Asociației Rangerilor din România, reprezentanți ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și oficiali locali.
Ziua Internațională a Rangerilor a fost proclamată oficial cu un deceniu în urmă și este celebrată în 31 iulie de 63 de asociații ale rangerilor din 46 de state ale lumii, de pe șase continente.
Inițiativa proclamării sărbătorii a aparținut președintelui Federației Internaționale a Rangerilor, australianul Sean Willmore, iar vicepreședintele organizației internaționale, este Florin Hălăștăuan, membru al Asociației Rangerilor din România.
Ziua Internațională a Rangerilor este marcată oficial în România din anul 2013 în toate cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
”Activitatea rangerilor este vitală pentru protejarea parcurilor naționale sau naturale și a ariilor protejate și le mulțumim pentru efortul depus zi de zi. Rezultatul muncii lor este vizibil, avem parcuri și arii protejate de care ne mândrim și apreciate de cei care aleg să-și petreacă timpul liber în natură. Este o zi specială pentru rangeri și pentru noi, colegii lor, și doresc să le transmit un sincer La Mulți Ani!” a declarat Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Rangerii din parcurile naționale și naturale administrate de Romsilva se implică în activități ce au ca scop conservarea si protejarea patrimoniului natural, cultural si istoric de pe raza ariilor naturale protejate, în supravegherea ecosistemelor și a tuturor activităților care se desfășoară pe teritoriul parcurilor, participă la acțiuni de salvare a persoanelor aflate în dificultate, îndrumă și monitorizează turiștii pe teritoriul parcului și organizează activități educative. (BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA)