Persoanele persecutate politic își cer drepturile și după 27 de ani
Articol editat de Radio Resita, 27 iulie 2017, 10:00
Persoanele persecutate politic își cer drepturile și după 27 de ani.
La nivelul judeţului Caraş-Severin, de la începutul anului şi până în prezent, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a primit un număr de 29 de cereri pentru acordarea unor drepturi pentru persoanele persecutate politic de dictatura instaurată începând din anul 1945, precum şi celor luate prizoniere ori deportate în străinătate, conform Decretului – Lege Nr. 118/1990.
„Din aceste cereri, nouă s-au admis, fiind depuse de şoţii sau soţi supravieţuitori, iar 18 au fost respinse, dintre care, 12 cu domiciliul obligatoriu, o cerere pentru deportare în străinătate după 23 august 1944, patru pentru urmaşii celor decedaţi, o cerere pentru persoanele care se încadrează în prevederile art. 11 din Decretul-Lege. De asemenea, o cerere a fost redirecţionată către AJPIS Timiş”, a declarat miercuri, în şedinţa Comitetului Consiltativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, directorul executiv al AJPIS Caraş-Severin, Elena Solomonesc.
Cele mai mute dintre cereri au fost respinse, deoarece, urmaşii celor persecutaţi politic depăşeau vârsta de maximă admisă de lege, de 26 de ani sau nu au reuşit să aducă acte doveditoare pentru domiciliul forţat.
De asemenea, Elena Solomonesc a explicat faptul că încă se mai depun cereri pentru acordarea de astfel de drepturi, pentru că nu toate persoanele au ştiut că pot beneficia de ele, dar şi că, până în 2013, persoanele cu domiciliul în străinătate nu puteau depune o astfel de solicitare.
În prezent, în Caraş-Severin, sunt în plată 1.332 de beneficiari ai Decretului – Lege Nr. 118/1990, din care 817 titulari şi 515 sunt urmaşi.