Rolul medicului de familie în procesul de vaccinare este esenţial!
Daiana Roşca
Articol editat de Daiana Rosca, 24 iulie 2017, 07:56
De multe ori este de ajuns ca un copil din grădiniţă sau şcoală să sufere de o boală contagioasă ca să îi îmbolnăvească şi pe ceilalţi. În aceste situaţii, medicii de familie joaca un rol important în procesul de imunizare, o recunoşte şi preşedintele Asociaţie Medicilor de Familie din Caraş-Severin, Loredana Smelaşi.
„În România la ora actuală, imunizarea se efectuează de către medicii de familie. Putem spune că în acest caz, medicul de familie este un personaj cheie în acest proces de vaccinare. În ziua de azi, medicina de familie efectuează activităţi de tip preventiv dar şi curativ şi avem pe listele noastre foarte mulţi copii cărora le supraveghem starea de sănătate şi suntem parteneri în relaţia cu Direcţia de Sănătate Publică, practic e de datoria noastră să informăm părinţii şi să vaccinăm copiii. Procedura de imunizare nu a fost inventată în România. Vaccinurile au fost create pentru a ne proteja sănătatea şi sunt foarte sigure. Ştim foarte bine că încă de la începutul secolului trecut, au fost boli care au fost eradicate prin vaccinare”, a precizat preşedintele Asociaţie Medicilor de Familie din Caraş-Severin, Loredana Smelaşi.
De mai bine de un an, vaccinările copiilor şi elevilor nu mai sunt făcute în cabinetele şcolare, sarcina revine exclusiv medicilor de familie, care au un rol cheie în procesul de imunizare susţin părinţii.
„Eu l-am vaccinat pe fiul meu la sfatul medicului de familie, practic am considerat că e mult mai bine să-l imunizez la timp. Doamna doctor, mi-a explicat concret în ce constă această procedură de imunizare, am primit informaţii despre fiecare vaccin în parte şi nu mi-a trecut niciodată prin gând să refuz pentru că nu vreau să pun în pericol viaţa copilului meu sau a celorlalţi copii din colectivitate”, ne-au declarat părinţii.
Înainte copiii erau imunizati la şcoală, în timpul campaniei care se desfăşura în aceeaşi perioadă în toată ţara. Pentru a creşte rata vaccinării, medicii de familie continuă să informeze corect parinţii despre grila naţională de imunizare.
Rolul vaccinării, în menţinerea stării de sănătate a copiilor noştri, poate fi îmbunătăţit prin efortul complex al tuturor celor implicaţi: procesul educaţional, informarea corectă, cer timp şi disponibilitate la dialog, conştientizarea rolului activ al pacientului, în menţinerea propriei sale stări de sănătate, ramâne factor esenţial în rezervarea sănătăţii fiecărui individ în parte, dar şi al comunitaţii căreia îi aparţine.
Daiana Roşca