Produsele tradiţionale din Caraş-Severin între trecut şi viitor: Ministerul Agriculturii se implică în (re)atestarea acestora
Ionuţ George Diaconeasa, consilierul ministrului agriculturii, Petre Daea, prezent în municipiul de pe Bârzava, a declarat pentru Radio Reşiţa că instituţia pe care o reprezintă va face toate demersurile pentru ca producătorii tradiţionali din Caraş-Severin să-şi reintre în drepturi şi astfel să-şi poată desface produsele la standard europene:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 iulie 2017, 17:00
În urmă cu patru ani, la nivel judeţean erau înregistraţi 8 producători agricoli cu 35 de produse atestate din categorii, precum: telemea de oaie, slănină afumată, şuncă ardelenească, sângerete, tobă şi cârnaţi de casă, răchie de prune şi mere, pâine, zacuscă şi salată de bureţi de fag. Din cauza birocraţiei şi a înăspririi regulilor de atestare tradiţională, nici un producător cărăşan nu a reuşit până în prezent, să-şi mai înregistreze produsul la Ministerul Agriculturii, a precizat directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Pavel Nefir:
Ionuţ George Diaconeasa, consilierul ministrului agriculturii, Petre Daea, prezent în municipiul de pe Bârzava, a declarat pentru Radio Reşiţa că instituţia pe care o reprezintă va face toate demersurile pentru ca producătorii tradiţionali din Caraş-Severin să-şi reintre în drepturi şi astfel să-şi poată desface produsele la standard europene:
Amintim că, pentru a obţine atestatul de produs tradiţional, producătorul trebuie să ataşeze la dosar şi referinţe biografice despre vechimea produsului, dar şi să dovedească provenienţa reţetei de fabricaţie moştenită din generaţie în generaţie. (Hardy Cvoica)
Foto: arhiva