Diversitatea culturală unește țările la festivalul Hercules
Paul Sever Smadu
Articol editat de Valentina Adam, 7 iulie 2017, 15:24
Între ansamblurile participante, o foarte bună impresie au lăsat tinerii dansatori bulgari de la Ansamblul BALKAN YOUTH din oraşul Evropole, care s-au aflat pentru prima dată pe scena festivalului de pe Valea Cernei.
„Vă mulţumim mult pentru invitaţie, ne simţim perfecţ ne simţim ca acasă! Ne place foarte mult festivalul şi am făcut cunoştinţă cu băieţi şi fete din toate ţările! În festival am prezentat câteva dansuri de munte şi de dragoste şi un dans din nordul ţării noastre. dacă ne invitaţi, vom veni şi anul viitor!”, ne-a declarat Kalinka Puşkarova – directorul ansamblului BALKAN YOUTH.
Între participanţii la manifestări se află şi Oana Petrică – directorul direcţiei Patrimoniu Imaterial din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, care şi-a notat evoluţia fiecărei formaţii artistice care a urcat pe scena festivalului!
„Cred că acest festival este o emblemă pentru Băile Herculane, dar consider că este un brand cultural pentru întreg judeţul Caraş-Severin! Este o ediţie bogată, cu o diversitate de formaţii, atât din ţară, cât şi din străinătate, ceea ce înseamnă că, practic, festivalul îşi atinge scopul! În afară de valorificarea scenică, de promovarea folclorului coregrafic şi muzical, un alt scop este tocmai demonstraţia acestei diversităţi culturale care ne uneşte pe toţi cei care iubim folclorul, fiecare dintre noi folclorul ţării noastre şi apreciem, desigur, şi folclorul ţărilor pe care le cunoaştem! Urmăresc prezenţa scenică a celor care evoluează, atât a soliştilor, cât şi a formaţiilor muzicale – tarafuri sau orchestre – dar, evidenţ cele ale ansamblurilor de dansatori. Şi dacă vorbesc de ansambluri de dansatori, mă interesează, în afară de ţinuta artistică, repertoriu şi, nu în ultimul rând, în special pentru formaţiile din România, costumul! Una dintre marile mele suferinţe este faptul că de multe ori nu se respectă ceea ce înseamnă costumul tradiţional! Dar am remarcat anul acesta, între formaţiile româneşti, cele din judeţul Caraş-Severin – şi cu această ocazie vreau să-i felicit pe instructorii formaţiilor! – care au reuşit să aducă pe scenă nu numai jocurile tradiţionale din localităţile pe care grupurile le reprezintă, dar au încercat să păstreze şi să transmită copiilor dragostea de a păstra costumul popular tradiţional!”, ne-a declarat Oana Petrică.
Spectacolul de gală va începe în această seară la ora 19.00, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Vicol urmând să evolueze Grupul folcloric din Viano do Castelo (Portugalia) şi ansamblurile KUD MAJDANPEK ŞI LAZA NANCICI – din Serbia, LA POALE DE SEMENIC din Verendin, SEMENICUL din Reşiţa, SOKO din Socol şi ZESTREA GUGULANILOR din Caransebeş.
Paul Sever Smadu