Europa cu ochii pe Caraş-Severin: Un nou posibil infringement pentru România?
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 iulie 2017, 13:29
Termenele de finalizare ale lucrărilor au fost cu mult depăşite, iar previziunile estimate pentru a fi terminate sunt, din cauza lipsei de fonduri, anul 2020. Acest lucru poate atrage din nou o acţiune de infringement a României, de data aceasta pe capitolul apă, a mai spus Gheorghe Muntean.
În informarea prezentată în cadrul şedinţei Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice din Caraş-Severin, şeful instituţiei de control spune că, proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin“ s-a implementat precar, iar Reşiţa este singurul municipiu cu staţie de epurare funcţională la parametrii proiectaţi. În oraşele cărăşene: Anina, Bocşa, Oraviţa şi Moldova Nouă, din lipsa staţiilor de epurare, apele uzate menajere se evacuează direct în emisari şi astfel se poluează sursele de suprafaţă cu poluanţi specifici apelor menajere.
Atât anul trecut cât şi anul acesta SC Aquacaraş SA a fost sancţionată pentru nerealizarea măsurilor impuse, cât şi pentru lipsa actelor de reglementare. Din 2014 au demarat lucrările de modernizare şi dezvoltare ale reţelelor de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, precum şi constuirea de noi staţii de epurare a apelor menajere în 7 localităţi din mediul urban din judeţ.
Amintim că, împotriva României Comisia europeană a mai demarat o procedură de infringement în iulie 2016 pentru poluarea cu steril de pe iazul de decantare Boşneag din oraşul Moldova Nouă.
(Hardy Cvoica)