Energia electrică se scumpeşte de astăzi
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a anunţat anterior o scumpire a energiei electrica de la 1 iulie de până la 8%. Aceasta va fi însă mai mare.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 iulie 2017, 07:46
După ajustarea de tarif anunţată vineri, ca urmare a preţurilor mari la energie din această iarnă, factura consumatorilor casnici din Bucureşti alimentaţi în sistem de serviciu universal, adica marea majoritate, va creşte cu 11,6%, potrivit e-nergia.ro.
Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a hotărât vinerea trecută scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, dar şi creşterea medie a tarifelor de tip componentă de piaţă concurenţială (CPC), aferente aceluiaşi tip de consumatori, cu 8,53%. Majorările intră în vigoare la 1 iulie, iar noile tarife sunt valabile până la finalul lunii septembrie.
ANRE a anunţat în comunicat că factura finală la consumator nu ar trebui să crească cu mai mult de 8%.
Dacă pe componenta de reglementaţ tarifele sunt unice pentru toate cele opt zone de distribuţie, tarifele CPC sunt diferite, pentru fiecare. ANRE a comunicat astăzi nivelul tarifelor CPC pentru fiecare zonă în parte. Pentru zona Bucureşti-Ilfov, el este de 0,4202 lei/kWh, la joasă tensiune, cu 14% mai mare decât cel de acum. Este cea mai mare creştere din ţară.
Ce înseamnă aceste tarife şi cum creşte factura
Factura la energie electrică este formată, acum, din preţul de achiziţie al energiei electrice, tariful de distribuţie, transporţ sistem şi furnizare la care se adaugă contribuţia pentru cogenerare, certificatele verzi, acciza şi TVA. Discuţia apare la primele cinci componente. Până la data de 1 iulie, 20% din cantitatea de energie consumată era plătită la tariful reglementat de ANRE (le include pe cele cinci, iar curentul vine doar de la Hidro şi Nuclearelectrica), iar 80% era plătită la tariful CPC (le include şi el pe cele cinci), tarif care este avizat de ANRE pe baza costurilor recunoscute furnizorilor cu achiziţia de energie din piaţă, din orice sursă.
De la data de 1 iulie, aceste procente se schimbă, ponderea fiind de 10% pentru reglementat şi 90% pentru CPC.
ANRE a publicat tarifele pentru fiecare dintre cele opt zone de distribuţie, şi, deşi a vorbit de o medie de creştere de 8,5% la nivel naţional, clienţii casnici din Bucureşti alimentaţi în regim de serviciu universal (adică majoritatea lor) vor plăti un tarif CPC cu 14% mai mare.
Ce înseamnă asta în factură? În Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, zona cu cel mai mare consum de energie electrică din ţară, furnizor de ultimă instanţă este Enel Energie Muntenia. O factură de 102 kWh (tarif monom standard cu rezervare, cel mai întâlnit) emisă în Bucureşti are, acum, o valoare de 52,04 lei, cu TVA (43,73 lei fără TVA). Din cei 43,73 lei, energia plătită la tarif reglementat înseamnă 6,58 lei fără TVA, iar cea la tarif CPC 30,03 lei, fără TVA.
După 1 iulie, energia la tarif reglementat va reprezenta în factură de faţă 3,12 lei (scade tariful de la 0,3289 lei kWh la 0,3119 lei) iar energia la tarif CPC va reprezenta 38,57 lei (tariful creşte de la 0,3663 lei la 0,4202 lei). Preţurile nu conţin TVA.
Aşadar, această factură va fi mai mare cu 5,08 lei, fără TVA, sau 6,04 lei, cu TVA. Asta înseamnă că, de la 1 iulie, facura la energia electrică emisă de Enel pentru zona Muntenia Sud clienţilor alimentaţi în sistem de serviciu universal va creşte cu 11,6%, pe baza calculelor noastre. Calculele se bazează pe faptul că reducerea de la reglementat va fi cea anunţată (tariful se va publica în Monitorul Oficial), iar celelalte componente din factură, inclusive certificatele verzi, rămân neschimbate.
Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, anunţa, în luna februarie a acestui an, că preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie.
„Preţul la energie electrică se recalculează la fiecare şase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că preţul ori va rămâne la acelaşi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus”, a spus Havrileţ în 15 februarie.
Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mulţ ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu faţă de cel din primele zile ale anului. În urma acestei situaţii, ANRE a sancţionat mai multe societăţi de furnizare electricitate, a retras licenţele pentru două companii şi a luat în calcul posibilitatea de a se ridica licenţa pentru alte companii.
sursa digi24