Premierul Sorin Grindeanu și omologul său luxemburghez, Xavier Bettel
Premierul Sorin Grindeanu a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, cu care a discutat despre cooperarea româno-luxemburgheză, dezvoltarea laturii economice a acestei relaţii pe măsura potențialului ei, identificarea unor noi oportunități și diversificarea cooperării în domenii precum IT, comunicații, turism și sectorul bancar.
Articol editat de Radio Resita, 16 iunie 2017, 16:09
În acest context, șeful Executivului român a menționat faptul că Marele Ducat al Luxemburgului se situează pe locul 9 în rândul investitorilor străini în România, cu investiţii de circa 1,6 mld. euro în ultimul an, și a subliniat importanţa Misiunii economice luxemburgheze în România condusă de Marele Duce Moștenitor, planificată pentru anul 2018. „Dorim să conferim mai multă substanță relaţiilor noastre economice, pe măsura potențialului celor două economii”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.
Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, a transmis, la rândul său, interesul investitorilor luxemburghezi față de România, evidențiind totodată importanţa unei imagini a României de țară stabilă.
Cei doi prim-miniștri au discutat, de asemenea, despre dosare de actualitate de interes european precum Brexit, viitorul Uniunii Europene sau piața unică digitală, opiniile exprimate în acest sens fiind similare și convergente. „Noi susținem consolidarea proiectului european, avansarea integrării, în ciuda provocărilor multiple cu care ne confruntăm. De asemenea, am subliniat importanţa menținerii funcționalității Spațiului Schengen și am reiterat obiectivul României de a adera la Spațiul Schengen, punctând faptul că România asigură de facto securitatea unei părţi importante din frontiera externă a Uniunii Europene”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, aceste subiecte fiind abordate și din perspectiva primului mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.
Un alt subiect abordat în cursul întrevederii a fost oportunitatea pe care o reprezintă pentru România deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii de către Timișoara, în 2021, având în vedere inclusiv experienţa de succes din 2007 a parteneriatului dintre orașul Sibiu și capitala luxemburgheză.
Birou de presă Guvern