25 de copii vor beneficia de serviciile centrului „Sfântul Vasile cel Mare”
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 mai 2017, 18:21 / actualizat: 27 mai 2017, 6:12
Cu o valoare de 1.448.939,30 lei, proiectul s-a derulat prin Programul RO11-Promovarea egalității de gen și a echilibrului între viața publică și viața privată, program finanțat de granturile SEE 2009-2014 și administrat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
25 de copii beneficiază de serviciile centrului, din care 10 sunt de etnie romă. De asemenea, 45 de părinți beneficiază de serviciile acestui centru, iar 100 de cetățeni de etnie romă au participat la seminarul privind egalitatea de gen.
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu ne spune despre ce este vorba în acest proiect.
“Este vorba despre înfinţarea unei creşe destinată copiilor între 0 şi 3 ani, dar caracterul social al acestei creşe este dat de faptul că adversabilitatea este către copii care provin din familii monoparentale sau copii a căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. A fost un proiect demarat cu mai mulţi ani în urmă, dar lucrările la etajul 2 al acestei clădiri au început în urmă cu o lună de zile, pe 27 luna trecută am semnat ordinul de începere. Iată că într-o lună s-a reuşit finalizarea acestei investiţii.”
Centrul de educație și îngrijire „Sfântul Vasile cel Mare” este un serviciu de interes local, organizat în sistem public care are misiunea de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de îngrijire, supraveghere și educatie timpurie copiilor de vârstă antepreșcolară. Programul de funcționare este de luni până vineri, în intervalul orar 6:00-18:00.
Proiectul a avut drept obiectiv principal creșterea gradului de constientizare privind problematica de gen în rândul populației rome și îmbunătățirea echilibrului între viața profesională și cea privată prin înființarea acestui centru, precum și prin desfășurarea de dezbateri publice și organizarea unui seminar. Beneficiarii direcți ai acestui centru sunt copii care provin din familii sărace, dezorganizate sau monoparentale.
Proiectul în ansamblul său se referă la respectarea principiului egalității de şanse, menit să sprijine tinerele familii în a avea grija de copii astfel încât să se favorizeze reîntoarcerea pe piața muncii a membrilor de familie. Totodată, centrul de zi vine în sprijinul părinților care nu au nici resursele materiale nici umane pentru a menține copii în mediul familial astfel încât aceștia să reușească să își găsească un loc de muncă și pe cale de consecință să aducă un plus la veniturile familiei.