Este oficial. Din toamnă vom avea învățământ dual în trei școli din Reșița
Andreea Lupșa
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 mai 2017, 16:42 / actualizat: 19 iunie 2017, 14:28
Unitățile școlare unde va fi implementată această formă de învățământ sunt: Colegiul Tehnic Reșița, Colegiul Economic al Banatului Montan și Colegiul Tehnic Cărășan. La sediul Primăriei Reșița a avut astăzi loc semnarea contractelor-cadru între unitățile de învățământ, agenții economici și administrația locală.
Primarul Reșiței, Ioan Popa, și-a manifestat dorința de a reface școlile profesionale din perioada comunismului:
,,Nu toți copiii sunt făcuți să meargă la facultate. Asta este orgoliul hrănit al părinților din ultimii 20 de ani. Vreau să refacem școlile profesionale din vremea lui Ceaușescu când toți aveau o calificare. Pasul următor este să promovăm această școală duală, trebuie să atragem elevii atât din județ cât și din afara lui. Fiecare școală să-și facă pliante de promovare’’
,,Sunt un nebun optimist. Eu văd căminele de elevi pline’’
Ioan Popa este optimist în vederea aducerii elevilor în Reșița. Edilul este convins că se vor umple căminele de la: Traian Vuia, Colegiul Tehnic Cărășan și Banatul Economic al Banatului Montan din Reșița.
,,Îmi doresc să stau la coadă alături de elevi la cantină pentru a servi prânzul sau cina împreună cu ei’’
Dezămăgirea administrației locale este că două dintre firmele importante din oraș au făcut un pas înapoi în implementarea învățământului dual. Este vorba despre TMK și UCMR. Deși au promis un parteneriat atât cu Primăria cât și cu unitățile de învățământ, agenții economici nu s-au mai prezentat la semnarea contractelor.
Inspectorul școlar general, Adrian Doxan, a fost prezent la întâlnire și a precizat că agentul economic are un rol important în practica elevilor în învătământul dual.
,,Semnarea contractelor reprezintă voința administrației locale, unităților școlare și a agenților economici din oraș de a pleca pe un singur drum. Agentul economic are un cuvânt greu de spus în ceea ce învață elevul, mai ales în partea practică’’
Învățământul dual se adresează elevilor de clasa a VIII-a care atât din promoția actuală cât și anterioare cu limita maximă de vârstă de 26 de ani. Aceștia pot opta pentru meseriile de: brutar, cofetar, patiser, strungar, sudor, electrician sau confecționer produse textile. Această formă de învățământ se întinde pe o durată de 3 ani și se bazează în principal pe practică.
Amintim că elevii din învățământul dual vor beneficia de o bursă de 200 de lei la stat. Cel puțin 200 de lei vor primi și de la agenții economici și 100 de lei, cazare si masă asigurată de către Primăria Reșița.
Andreea Lupșa