3 Mai – Ziua Mondială a Libertății Presei.La multi ani tuturor colegilor de breaslă !
Articol editat de Radio Resita, 3 mai 2017, 06:30 / actualizat: 3 mai 2017, 9:47
3 Mai este Ziua mondială a libertății presei şi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în anul 1991.
În România, Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată din anul 2000
ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului:„Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.
În România, ziua este marcată din anul 2000, la iniţiativa Agenției de Monitorizare a Presei în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare și Centrul pentru Jurnalism Independent.
Cincizeci și șapte de jurnaliști au fost uciși în lume în anul 2016 din cauza profesiei lor, față de 67 în 2015, mai ales în țările aflate în război, potrivit bilanțului anual publicat de Reporteri fără Frontiere informează AFP. Siria a devenit un „infern” în 2016, cu 19 jurnaliști uciși, urmată de Afganistan (10 uciși), Mexic (9), Irak (7) și Yemen (5), subliniază ONG-ul.
Nouă „jurnaliști-cetățeni” (bloggeri) și opt colaboratori media au fost de asemenea asasinați în acest an, reprezentând un total de 74 de jurnaliști uciși „pentru exercitarea misiunii lor de informare”, a scris RSF în bilanțul său anual.
„Această scădere semnificativă se explică prin faptul că tot mai mulți jurnaliști fug din țările devenite foarte periculoase: Siria, Irak, Libia, dar și Yemen, Afganistan, Bangladesh sau Burundi care au devenit parțial găuri negre de informație unde domnește impunitatea”, explică ONG-ul.
Aproape toți jurnaliștii au fost uciși în propria țară, în afară de patru care și-au pierdut viața în timp ce erau într-o țară străină.
Cu 19 victime în 2016 față de 9 în 2015, Siria a devenit cea mai letală țară din lume pentru jurnaliști. Dintre aceste victime, Osama Jumaa, 19 ani, fotoreporter pentru agenția britanică Images Live, a fost ucis pe 5 iunie în timp ce relata despre o operațiune de salvare după bombardamente într-un cartier rezidențial din Alep.
Cu nouă jurnaliști uciși în 2016, Mexicul rămâne țara cea mai letală pentru jurnaliști de pe continentul american, subliniază RSF. De asemenea, Mexicul este pentru jurnaliști cea mai letală țară care nu se află în război.
Cel puțin 780 de jurnaliști au fost uciși în ultimul deceniu din cauza profesiei lor, potrivit bilanțului ONG-ului.
„Libertatea de expresie nu e libertatea să-ţi pui poalele-n cap şi să-ţi baţi joc de alţii. Există limite, care ţin şi de civilizaţie, de cultură, de bună-cuviinţă, şi de civilizaţie interioară, pînă la urmă. Aşa, putem să luăm peste picior orice, cu riscurile care, iată, apar.“
Democrația autentică nu poate exista fără libertatea presei.
La multi ani tuturor colegilor de breaslă din Banatul de Munte și din lume!
Epilog: „Presa liberă poate fi bună sau rea, dar în mod sigur fără libertate va fi întotdeauna rea”. Albert Camus
Echipa Radio România Reșița