A scăzut dramatic numărul de prelevări de organe în vestul ţării!
Articol editat de Daiana Rosca, 27 aprilie 2017, 09:00
Medicii ne informează că în cazul donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, legea din România prevede ca prelevarea de organe, ţesuturi şi celule să aibă loc numai cu consimţământul scris al cel puţin unuia dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor.
Această intervenţie se poate face fără consimţământul membrilor familiei doar dacă, în timpul vieţii, persoana decedată şi-a exprimat deja opţiunea în favoarea donării, printr-un act notarial şi prin înscrierea în Registrul naţional al donatorilor de organe.
Situaţie alarmantă în vestul tării, dar şi în România. La Timişoara se realizează din ce în ce mai puţine prelevări de organe, iar pe listele de aşteptare se află mii de pacienţi care au nevoie de un rinichi, un plămân, un ficat sau o inimă nouă pentru a avea o şansă la viaţă. Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant din Timişoara ne-a declarat că, în acest an, a fost realizată o singură prelevare de organe. Iar listele de aşteptare sunt interminabile.
În România mulţi dintre cei care acceptă prelevarea organelor de la o rudă în moarte cerebrală refuză recoltarea de piele sau cornee. Medicii îndeamnă aparţinătorii să accepte şi aceast procedeu deorece la ora actuală, zeci de persoane aşteaptă un transplant de ţesut. În plus medicii dau asigurări că prelevarea este una complexă iar pielea se ia de pe spate pentru ca imaginea personei decedate să nu fie afectată. În banca de ţesut de la Bucureşti, singura din ţară, sunt stocaţi în prezent 4 mp de piele umană. Dar e nevoie permanent de rezerve.
Daiana Roşca