Zona Cheile Nerei, propusă ca destinație de ecoturism
Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 aprilie 2017, 14:43
,,Punctul cheie este dezvoltarea comunității locale. Ne gândim la producătorii locali de lactate, brânzeturi, miere, fructe până la micii meșteșugari care pot face diferite produse pentru turiști’’– a precizat pentru Radio Reșița, managerul proiectului, Raluca Peternel.
Zona propusă pentru destinația de ecoturism este parte a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița și se concentrează pe zonele cu atracție turistică mare din raza localităților Oravița, Ciclova Română, Sasca Montană, Cărbunari, Șopotu Nou, Lăpușnicu Mare. Deși cu o întindere relativ mică, zona este plină de valori inestimabile naturale și culturale, printre obiectivele turistice regăsindu-se: Cheile Nerei, Cascada Beușnița, Lacul Ochiul Beiului și Lacul Dracului, tunelurile săpate în stâncă, Ansamblul de arhitectură montanistică- Sasca Montană, Muzeul etnografic din Sasca Montană, Mănăstirile Călugăra și Nera, Cetatea Medievală Socolari sau vechiul drumul roman.
Ce este o destinaţie de ecoturism?
Destinaţia de ecoturism este o zonă în care toţi actorii implicaţi, îndrumaţi de un manager de destinaţie şi un coordonator local, se angajează într-un efort complex, care aduce laolaltă organizaţii diverse: ONG-uri, administratorul ariei protejate, operatori în domeniul turismului, autorităţi locale şi comunităţi locale ori regionale, alte instituţii ale statului, cu un singur scop: dezvoltarea responsabilă şi armonioasă a turismului care să folosească, în cel mai bun sens, tuturor părţilor implicate.
Există totuși un impediment în realizarea acestui proiect și anume drumurile inaccesibile care duc către zona Cheile Nerei.
Managerul proiectului, Raluca Peternel cere sprijinul autorităților pentru rezolvarea problemelor în ceea ce privește drumurile degradate către Cheile Nerei.
,, Drumurile județene și locale care duc spre destinația Cheile Nerei sunt aproape impracticabile. Este posibil ca unii turiști care vin o dată în zonă, a doua oară să nu își mai dorească să revină. Pentru acest lucru avem nevoie de sprijinul autorităților județene’’
Viitoarea destinație de ecoturism, Cheile Nerei are deja un website ce își propune să fie un instrument în sprijinul vizitatorilor, precum și al celor care desfașoară activitați și servicii de ecoturism în zonă. Pagina www.visitcheilenerei.ro este accesibilă în limba română dar și în limba engleză, anticipând interesul străinilor, Cheile Nerei fiind la mai puțin de 15 km de granița cu Republica Serbia.
foto:arhivă
Andreea Lupșa