Fiica românului ars de viu de patronul italian se revoltă împotriva minciunilor politicianului Luigi De Maio
Articol editat de Radio Resita, 15 aprilie 2017, 14:54
Cu ocazia comemorării tatălui său, pe data de 14 aprilie, Florina Cazacu a declarat că politicianul italian trebuie să-și ceară scuze comunității românilor din Italia a relatat portalul italian varesenews.it
Românca a subliniat că nu a reacționat imediat deoarece a sperat ca declarațiile lui Di Maio să fi fost greșit interpretate dar în momentul în care a înțeles că nu este așa s-a hotărât să iasă public și să contracareze neadevărurile enunțate în spațiul public.
“Di Maio a făcut o greșeală, aceea de a generaliza: el raportează caracteristicile unui individ la un întreg popor . Fiica mea are 12 ani și are cetățenia română, iar eu eu care trăiesc de ani de zile în Gallarate. Dacă ar fi să folosesc același etalon folosit de Di Maio, eu ar trebui să cred că toți italienii sunt criminali, ca Cosimo Iannece, ucigașul tatălui meu. Dar nu, eu nu cred. Nu am crezut atunci, când eram o fată de 17 ani și nu o fac nici acum, când am devenit un adult și am ales Italia ca tara mea „. a declarat românca.
Povestea lui Ion Cazacu românul ars de viu în Italia
Vă reamintim că Ioan Cazacu, inginer roman, a fost ars de viu cu o sticla de benzina pe 14 martie 2000, de către patronul sau. A murit după o lunga agonie, pe 16 aprilie. A fost ucis pentru ca ceruse sa i se facă un contract de munca, satul de a munci la negru si a se ascunde cu familia ca un clandestin. Asasinul, un intreprinzator din Gallarate, a fost condamnat pentru omor.
Dario Fo, laureatul premiului Nobel pentru Literatura, a scris o carte despre imigrantul roman Ion Cazacu, ars de viu de angajatorul italian.
In cartea „Un om ars de viu”, Dario Fo spune, împreuna cu Florina Cazacu, rămasă orfană, povestea lui Ion Cazacu. Laureatul premiului Nobel vorbește de nedreptate, abuzuri și mafie în „jungla sectorului lombard al construcțiilor”.
Întrebat ce l-a determinat sa scrie aceasta carte cu un subiect atat de dramatic, autorul a raspuns ca „tendința de-a umili, de a exploata munca celor care vin de departe, este un lucru natural, obisnuit…. eu nu pot sa suport si-mi vine sa blestem cand vad ca s-a pierdut constiinta civica„.
„Nu puteți crede, dar s-a întâmplat și continua sa se întâmple. Povestea lui Ion Cazacu, victima nevinovata a violentei angajatorului sau, nu este un caz izolat. S-a întâmplat și cu alți doi muncitori kosovarii care au fost uciși de un impresar local si greșeala lor a fost ca au pretins sa fie plătiți și sa li se respecte contractul. ” a mai adăugat autorul.
Dario Fo descrie piața forței de munca, în special din industria construcțiilor, ca pe o „jungla” în care nu exista reguli, câștiga cine are mai multa putere. Nu pot fi impuse întotdeauna adevarul și dreptatea.