Primarii de la sate au învăţat să ceară bani europeni. Mulţi.
Articol editat de Radio Resita, 13 aprilie 2017, 13:08
Cea mai solicitată măsură în acest an din programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 la nivel naţional a fost cea privind infrastructura de acces agricolă. Cererile de finanţare au depăşit în numai 5 zile, de 10 ori suma acordată în acest sens. Unităţile administrative din Caraş-Severin au reuşit să depună 8 astfel de proiecte pentru drumuri agricole, în valoare totală de peste 7 milioane de euro. Directorul Agenţiei judeţene pentru finanţarea investiţiilor rurale, Nicolae Verindeanu, spune că acestea au mari şanse să primească finanţare, deoarece la o evaluare preliminară, toate au obţinut peste minimul de 80 de puncte. Localitățile care au depus aceste cereri de finanțare sunt: Socol, Reșița, Ezeriș, Ciuchici, Lupac, Bucoșnița, Ciclova Română și Mehadica.
În total, pentru această măsură s-au primit 386 de proiecte din toată ţara, care au însumat peste 365 milioane de euro.
O altă măsură la fel de solicitată a fost şi cea pentru infrastructura rutieră din mediul rural- adică pentru pietruirea sau asfaltarea drumurilor comunale. Fondurile au fost de asemenea epuizate în 5 zile de la lansarea sesiunii de depuneri, şi au fost primite de 3 ori mai multe solicitări decât fondurile alocate.
10 comune din Caraş-Severin au depus proiecte pentru această măsură, cu o valoare totală de peste 9 milioane de euro. Este vorba despre comunele : Mehadia, Turnu Ruieni, Văliug, Slatina-Timiş, Constantin Daicoviciu, Obreja, Sacu şi Berzovia.
Pe ţară, au fost depuse în total 369 de proiecte, cu o valoare de peste 370 de milioane de lei.
După finalizarea evaluării de către experţii AFIR,proiectele vor fi selectate în funcţie de punctajul obţinut la criteriile de selecţie, în ordine descrescătoare. Punctajul minim al proiectelor care pot intra la finanţare în sesiunea din acest an este de 80 de puncte.(Daniela Tudor)