La Vilnius începe al treilea Summit al Parteneriatului Estic
Articol editat de Mirabela Afronie, 28 noiembrie 2013, 07:40 / actualizat: 28 noiembrie 2013, 14:59
La Vilnius începe cel de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic, pe fundalul suspendării, în ultimul moment, de către Ucraina, a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
Atenţia se va îndrepta acum spre Republica Moldova, aşteptată să se apropie de Uniune prin parafarea acordului şi către Georgia. După ce, în ultimele luni, Kievul a tot transmis mesaje că ar fi gata să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană la Vilnius, recenţ parlamentarii ucrainieni au respins legile prin care fostul premier Iulia Timoşenko ar fi putut pleca din ţară pentru tratamenţ în condiţiile în care Uniunea a tot cerut eliberarea ei, ca o condiţie neoficială pentru semnarea acordului de asociere.
Însă europenii încă aşteaptă ca Ucraina să vină la Vilniuş deşi Kievul a suspendat pregătirea acordului, potrivit unui decret al premierului Mikola Azarov. Mai mult, Bruxellesul a promis Ucrainei şi un ajutor financiar de 610 milioane de euro. Încă nu este clar dacă Ucraina blufează, ca să semneze acordul fără condiţii, ori ca să obţină mai multe avantaje, sau dacă într-adevăr Kievul a cedat sub presiunile Rusiei.
În general, o posibilă ieşire din cursă a Ucrainei la Vilnius a fost văzută ca un avantaj pentru Republica Moldova, care urmează să parafeze un acord de asociere cu Uniunea.
Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a declarat că, în lipsa Ucrainei, eforturile Uniunii Europene se vor concentra pe Republica Moldova şi Georgia. El a precizat că România va fi primul stat membru care va ratifica acordul Republicii Moldova cu Uniunea, astfel încât integrarea europeană a Chişinăului să devină ireversibilă, indiferent de ceea ce se întâmplă în regiune.
Uniunea a reclamat presiunile Rusiei asupra statelor din Parteneriatul Estic, care se află aproape de acord de asociere cu Uniunea, adică Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Ucraina. În ultimele luni, trupele ruse, care se află în Georgia, în Abkhazia şi Osetia de Sud, au întins sârmă ghimpată la graniţele cu teritoriul controlat de Tbilisi.
Armenia a suferit majorări ale preţului gazelor şi a asistat cum Rusia semnează un acord de patru miliarde de dolari pentru livrarea de armament către principalul inamic al Armeniei, Azerbaidjanul. În Republica Moldova, Rusia a impus embargou pe importul de vinuri, iar Chişinăul a fost ameninţat cu întreruperea livrărilor de gaze naturale în această iarnă.