ALARMANT! 1,7 milioane de copii mor în fiecare an din cauza poluării
Articol editat de Mirabela Afronie, 7 martie 2017, 09:15
Astfel de medii insalubre și poluate pot duce la cazuri fatale de diaree, malarie și pneumonie și provoacă decesul a 1,7 milioane de copii pe an. ”Un mediu poluat este un mediu letal — în special în rândul copiilor mici”, subliniază Margaret Chan, director general al OMS. ”Organele și sistemul lor imunitar, aflate în creștere, corpurile și căile aeriene nedezvoltate îi fac vulnerabili la aerul și apa murdare”, a completat aceasta.
În cadrul raportului ”Moștenind o lume sustenabilă: Atlas asupra sănătății copiilor și mediului” — OMS atrage atenția că influența dăunătoare începe în uter și continuă dacă bebelușii și copiii sunt expuși la poluarea din mediul interior și exterior și la fumatul pasiv. Astfel, crește riscul de pneumonie în timpul copilăriei și riscul de a dezvolta boli cronice respiratorii sau astm pe tot parcursul vieții.
De asemenea, poluarea aerului crește posibilitatea de apariție a bolilor de inimă, a atacului cerebral și a cancerului pe tot parcursul vieții, se mai arată în raportul OMS.
În același document se notează că în gospodăriile lipsite de acces la surse sigure de apă potabilă și la servicii sanitare sau în care aerul este poluat de fumul emanat de arderea combustibililor fosili — precum cărbuni sau bălegar — folosiți la prepararea hranei și încălzire, copiii au un risc mai mare de a dezvolta diaree și pneumonie.
Copiii sunt de asemenea expuși la substanțe chimice dăunătoare prezente în alimente, apă, aer și produsele conexe din preajma lor, potrivit raportului.
Maria Neira, expertă în sănătate publică în cadrul OMS, susține că poluarea are un impact negativ puternic, atât în ceea ce privește decesele și afecțiunile pe termen lung cât și în ratele de îmbolnăvire. Aceasta a adresat un îndemn guvernelor de a face mai multe pentru asigurarea unui climat sigur pentru copii. ”Investițiile în îndepărtarea factorilor de risc din mediul al adresa sănătății, precum îmbunătățirea calității apei sau utilizarea de combustibili mai puțin poluanți va avea ca rezultat beneficii deosebit de importante pentru sănătate”, a declarat aceasta, potrivit sursei citate. Agerpres