Câinii latră, caravana trece: Sătenii dintr-o localitate din Caraş-Severin nemulţumiţi de primar, cu jalba în proţap la Prefectură
Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 martie 2017, 12:00
Este vorba despre transportatorii de lemn din trei parchete aflate în exploatare în zonă, ale căror mijloace de transport de peste 40 de tone distrug voit, sub privirile neputincioase ale sătenilor, uliţa principală a localităţii. Degeaba au făcut localnicii sesizări primăriei Turnu Ruieni, că primarul Mihai Maralescu nu a luat nicio măsură, în plus a demontat şi semnul de circulaţie care impunea resticţia de tonaj din zona, a precizat pentru Radio Reşiţa Cornel Florescu – şeful Bazei experimentale Caransebeş:
„Restricţia de 7.5 tone a scos-o primăria pentru că fusese pusă aşa, fără măsurători, de fostul primar.”
Cornel Florescu mai spune că, transportatorii de lemn ar putea folosi şi varianta care ocoleşte satul Dalci, însă drumul este neamenajat şi necesită o investiţie şi mai mare decât consolidarea şi asfaltarea uliţei principale din localitate cu pricina, doar că sunt necesare tone de piatră pe care Ocolul Silvic Caransebeş nu şi-o poate asuma din punct de vedere financiar:
„Am vorbit cu primăria, noi fiind în afara fondului forestier, orice cheltuială o facem cu un deviz aprobat de la Bucureşti. Eu nu îmi permit să mă prezint cu devize în afara fondului forestier. Noi facem devize la noi. Nu pot să fac reparaţii într-un sat decât într-un mod cu totul şi cu totul excepţional, iar aici nu este cazul.”
Singurele soluţii plauzibile care pot veni în întâmpinarea sătenilor revoltaţi ar fi: „… reparat podul, reabilitat drumul pe care îl poate face primăria, nu încărcat la capacitate, mers încet şi cam atât„.
Contactaţi telefonic, de la câţiva săteni din localitatea Dalci am aflat joi, 2 martie că primarul Mihai Maralescu nu a dat nicio dispoziţie de oprire temporară a transportului de lemn pe raza comunei Turnu Ruieni, deşi a promis solemn acest demers în şedinţa locală de zilele trecute, de unde mişeleşte a fugit în urma tragerii la răspundere a consilierilor locali cu privire la schimbarea ad-hoc a ordinei de zi, iar zeci de maşini încărcate cu material lemnos nefasonat, ale unui agent economic din Oţelu Roşu rulează nestingherite pe unicul drum care leagă satul Dalci de drumul judeţean Caransebeş-Turnu Ruieni, cale de acces, distrusă în proporţie de 75% şi în pericol de surpare.
În plus, reporterii Radio Reşiţa au contactat şi reprezentanţii Gărzii Forestiere Caraş-Severin, iar de la comisarul şef Magda Meda, am aflat că nu intră în competenţa instuţiei pe care o reprezintă verificarea tonajului autocamioanelor cu lemn care circulă pe raza satului Dalci, ci a primăriei Turnu Ruieni şi a poliţiei comunale.
Acum sătenii din Dalci, reprezentaţi prin consilierul local Nicolae Borlovan au trimis şi o petiţie scrisă prefecturii Caraş-Severin, ultima gură de oxigen a acestora.
Şeful Bazei experimentale Caransebeş, Cornel Florescu a mai declarat pentru Radio Reşiţa că agentul economic din Oţelu Roşu îşi încheie activitatea de recoltare a materialului lemnos din zonă la sfârşitul acestei săptămâni, iar ceilalţi doi din Lugojel şi Borlova, în 15 aprilie cu posibilitatea de reluare în 15 septembrie. (Hardy Cvoica)