Elevii de la o şcoală din Caraş-Severin vor primi din toamnă mâncare gătită
Elevii de la Şcoala Gimnazială nr.2 din Bocşa vor primi din toamnă, pe lângă lapte şi corn, şi mâncare gătită.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 31 ianuarie 2017, 10:44
Este vorba deocamdată de un program pilot, care dacă va avea succes va fi implementat la nivel naţional. Guvernul a decis ca unităţile de învăţământ care nu au posibilităţi de preparare a hranei să apeleze la sistemul de catering. De asemenea, acolo unde şcolile nu au sală de mese, mâncare caldă va fi înlocuită cu sandwich.
În total sunt vizate de acest program pilot 50 de unități de învățământ din țară. Este vorba de aproximativ 30.000 de mii de școlari și preșcolari care vor beneficia de o masă caldă sau un pachet alimentar în valoare de 7 lei.
Potrivit hotărârii de Guvern, variantele orientative de meniu propuse de Institutul Național de Sănătate sunt:
1. Ciorbă de legume
2. Supă de pui cu legume
3. Ciorbă de văcuţă cu legume
4. Legume cu piept de pui la grătar
5. Mâncare de mazăre cu piept de pui
6. Pilaf cu legume şi ficăţei de pui
7. Piure de morcov cu grătar de pui
8. Piure de cartofi cu piept de curcan
9. Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
10. Ghiveci de legume cu pui
11. Orez cu legume şi pui la tava
12. Sufleu de broccoli cu brânză
13. Cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar
14. Tocană de legume cu orez brun
15. Piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume
16. Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) şi brânză telemea
17. Sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor
18. Dovlecel umplut cu brânză la cuptor
19. Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)
20. Macaroane cu brânză
21. Cartofi frantuzeşti (la cuptor cu brânză şi ou)
22. Quinoa cu legume
23. Sandvici cu unt şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată)
24. Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoşar, varză, morcov).
25. Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)
Andreea Lupșa