România, în faţa unei „iminente” situaţii de criză în sistemul energetic. Producţie de energie redusă la Porţile de Fier 1 şi 2
Articol editat de Mirabela Afronie, 14 ianuarie 2017, 18:16
În acest moment funcţionează doar şapte hidroagregate din cele 16 existente la cei doi furnizori de energie, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Mihai Bădescu.
DIn cauza debitelor mici, hidrocentralele care furnizează 50% din energia hidro a ţării funcţionează doar la un sfert din capacitate.
Cristinel Popescu, preşedintele Sindicatului Porţile de Fier a declarat pentru www.romania-actualitati.ro: Din cauza debitelor foarte mici, n-are sens să încarci mai multe agregate la puteri foarte, foarte mici, se încarcă un număr redus de hidroagregate până când debitele ne vor ajuta să încărcă mai mult. Producţia sigur va scădea, dar nu cu foarte mult, de la 1.850 la 1.750 nu va scădea foarte mult producţia pe hidro, dar ea se menţine la aceşti parametri foarte scăzuţi.
Debitele mici influenţează şi navigaţia, care acum este închisă şi din cauza gheţii de pe Dunăre.
Adrian Drăghici, director adjunct al SGA Mehedinţi: Am avut cel mai gros strat de gheaţă, 25 cm, la Gruia, iar cel mai mic strat de gheaţă este în zona Cazanelor Mici, Cazanelor Mari, unde este 4 cm stratul de gheaţă.
Ministrul Energiei a cerut Guvernului măsuri speciale pentru următoarea perioadă.
Toma Petcu: „Vom elabora proceduri foarte clare si bine stabilite care sa ne spuna care ce cum trebuie sa procedam plecand de la aceasta experienta nefericita pe care am avut-o in aceasta perioada si consumurile istorice care le-am avut atat la energia electrica cat si la gaze. O sa cer si eu o suplimentare a ordinii de zi cu o Hotarare de Guvern care sa vina si sa sprijine in acest sens.”
Si asta in baza informatiilor Transelectrica, care a avertizat Ministerul in legatura cu „iminenta aparitiei unei situatii de criza in Sistemul Energetic National.” Si asta pentru ca frigul se poate intoarce, insa o parte din resursele de energie nu mai sunt complet disponibile.