Rampele și grupurile sanitare pentru copiii cu dizabilități, obligatorii în școlile din Caraș-Severin
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 noiembrie 2016, 16:09 / actualizat: 16 noiembrie 2016, 18:25
,,Toate unitățile școlare din Caraș-Severin ar trebui să aibă și majoritatea au rampe și acolo unde se poate, există și toalete pentru copii cu dizabilități. De asemenea cadrele didactice au pregătire psihologică pe lângă calificările pe care le au, există învățători de sprijin pentru învățământul primar și profesori de sprijin pentru elevii mai mari’’, a declarat pentru Radio Reșița, purtătorul de cuvânt, Ion Moatăr.
Părinții spun că este normal ca școlile să fie dotate cu rampe pentru le facilita accesul copiilor cu nevoi speciale.
,, Sigur că acești copii au nevoie pe lângă sprijin din partea părinților și colegilor de condiții pentru a circula mai ușor în școală. Montarea rampelor și grupurile sanitare ar fi de folos’’
,, Rampele sunt o soluție bună, nu numai în școli ci peste tot, pentru toate persoanele cu dizabilități, oameni în vârstă, copii în cărucior cu rotile. La noi în Reșița abia urci pe trotuar’’
Majoritatea copiilor cu dizabilități din instituțiile de învățământ din Caraș-Severin nu sunt văzuți în spațiul public și se intregrează foarte greu într-un colectiv. Din această cauză au nevoie de sprijinul colegilor și al profesorilor. Psihologii spun că este important ca atât copiii cât și profesorii să empatizeze cu elevii cu probleme.
,, De obicei în școlile românești, copiii cu nevoi speciale se simt marginalizați, dați la o parte și neîndreptățiți. Profesorii și părinții ar trebui să li se adrese cu căldură, răbdare și empatie. Empatia este un cuvânt de bază deoarece majoritatea oamenilor nu îl mai folosesc. Este nevoie de răbdare, ar trebui să încercăm cel puțin la nivel imaginativ să ne punem în locul acelor copiii’’- a declarat pentru Radio Reșița, psihologul Mihail Jianu.
Specialiștii spun că este important ca atât profesorii cât și colegii să le ofere sprijin copiilor cu dizabilități pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor în colectiv.
Andreea Lupşa