Imunizarea pentru ţările exotice ne trimite la Timişoara! Doar aşa ne putem proteja de malarie, febră galbenă şi alte boli grave
Articol editat de Daiana Rosca, 10 noiembrie 2016, 15:29 / actualizat: 11 noiembrie 2016, 6:51
„Sunt vaccinuri pentru prevenirea unor boli infecţioase, recomandate celor care călătoresc. De exemplu în zona asiatică un astfel de vaccin ne protejează de febra tifoidă, hepatita A, în special în această zonă sunt foarte multe cazuri. Boala este endemică. Există şi un vaccin obligatoriu, conform regulamentului internaţional, cel pentru febră galbenă şi este obligatoriu pentru cei care călătoresc în Africa sau în America de Sud. De foarte multe ori, aceste vaccinuri nu se găsesc deci aprovizionarea chiar şi pe piaţa privată uneori este foarte dificilă”, a precizat medicul epidemiolog Graţiana Chicin.
Românii călătoresc tot mai mult în ţări tropicale, însă puţini dintre ei se şi vaccinează împotriva bolilor cu care se pot întoarce de acolo. Medicii avertizează că efectele pot fi grave şi recomandă consultaţii înainte de plecare, dar şi vaccinuri.
În opinia doctorilor, singurii care îşi iau măsuri de precauţie sunt tinerii care pleacă hai-hui prin lume, dar şi muncitorii trimişi de companii în deplasări profesionale. La Victor Babeş din Bucureşti, cel mai mare spital care tratează bolile tropicale, au fost înregistrate anul trecut zeci de cazuri, dublu faţă de acum 10 ani. Cei mai mulţi s-au îmbolnavit în străinătate de malarie, iar efectele au apărut, evident, la întoarcerea în ţară.
Imunizarea pentru ţările exotice trebuie făcută cu aproximativ o lună înainte de călătorie, pentru aşi face efectul. Unii se tem de reactiile adverse, altii de…preţ. Tratamentele profilactice pentru bolile tropicale nu sunt decontate de stat. Tocmai de aceea, mulţi dintre cei care călătoresc în ţările unde există risc de a lua o boala tropicală nu se vaccinează. Asa se face că anul trecut în 6 luni, au fost 15 cazuri de malarie.
Cazurile de boli tropicale s-au înmulţit pe masură ce tot mai mulţi români au plecat să exploreze ţări africane, asiatice sau din America Centrala şi de Sud. Un astfel de vaccin poate costa şi 1.000 de lei, în funcţie de firma producătoare. În conformitate cu normele internaţionale, este obligatorie vaccinarea împotriva febrei galbene. În cazul în care o persoană nu demonstrează vaccinarea printr-un document la frontiera anumitor ţări, este foarte posibil să nu i se permită accesul în acea ţară, susţin medicii specialişti.
Daiana Roşca