Atenţionare meteorologică! Cod galben de ploi
În perioada 07 noiembrie – 08 noiembrie vor fi ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului şi ninsori în zona montană înaltă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 noiembrie 2016, 13:42
În intervalul menţionat va ploua pe arii extinse în sudul, centrul şi estul ţării, unde cantităţile de apă vor depăşi local 15-20 şi izolat 30 l/mp. Ploile vor avea şi caracter de aversă şi pe suprafeţe restrânse se vor semnala descărcări electrice. La munte, la altitudini mari, îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Vântul se va intensifica mai ales în regiunile sudice şi sud-estice, cu viteze de 55…60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăşi temporar 70…80 km/h.
În sudul Banatului, vestul şi nordul Olteniei şi în nordul Munteniei, precum şi în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură, cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.
Ploile vor continua şi în următoarele zile, iar temperaturile vor scădea accentuat în toate regiunile, astfel că în zilele de 9 şi 10 noiembrie vremea va deveni rece pentru această perioadă din an.
Prognoza meteo pentru perioada 07 -20 noiembrie 2016 :
BANAT
Pe parcursul primei săptămâni valorile termice vor scădea de la o zi la alta, astfel că vremea va deveni mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă din an, cu precădere în intervalul 9 – 11 noiembrie; în medie, temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 10 grade, iar cele minime între 0 și 6 grade, valori mai scăzute, preponderent negative, urmând a se înregistra în dimineaţa zilei de 11 noiembrie. Începând din 13 noiembrie, temperatura aerului va fi în creştere, ajungând la valori peste cele normale în a doua decadă de noiembrie. Astfel, sunt estimate maxime de 12…15 grade şi minime de 4…6 grade, în medie regională. Probabilitatea pentru ploi se va menţine ridicată pe parcursul celor două săptămâni şi vor fi intervale în care se vor cumula cantităţi de apă mai importante. În zilele cele mai reci vor fi posibile trecător şi precipitaţii mixte în zonele deluroase.
CRIŞANA
În prima săptămână, valorile termice vor scădea de la o zi la alta, astfel că vremea va deveni mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă din an, cu precădere în intervalul 9 – 11 noiembrie; în medie, temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 10 grade, iar cele minime între 0 și 5 grade, valori mai scăzute, preponderent negative, urmând a se înregistra în dimineaţa zilei de 11 noiembrie. Începând din 13 noiembrie, temperatura aerului va fi în creştere, ajungând la valori peste cele normale în a doua decadă de noiembrie. Astfel, sunt estimate maxime de 11…14 grade şi minime de 3…5 grade, în medie regională. Probabilitatea pentru ploi se va menţine ridicată pe parcursul celor două săptămâni şi vor fi intervale în care se vor cumula cantităţi de apă mai importante. În zilele cele mai reci, vor fi posibile trecător şi precipitaţii mixte în zonele deluroase.
LA MUNTE
Vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că în intervalul 9-12 noiembrie valorile termice se vor situa sub mediile climatologice, cu minime de -10…-5 grade şi maxime de -2…3 grade. Pentru cea de-a doua săptămână se estimează o creştere treptată a temperaturilor ce vor deveni apropiate de cele normale pentru perioada din an. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată, cu precădere în prima săptămână, când local se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate. În perioada 9-11 noiembrie vor fi mai ales ninsori, iar în restul intervalului se vor semnala precipitaţii mixte.
OLTENIA
Pe parcursul primei săptămâni, vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile de temperatură vor fi mai scăzute decât cele obişnuite ale perioadei, cu maxime de 6…9 grade şi minime de 0…4 grade, medie regională. După data de 13 noiembrie este estimată o creştere treptată a valorilor termice, acestea urmând a se situa uşor peste cele climatologic specifice, cu maxime de 9…12 grade şi minime de 3…6 grade noaptea, mediat pe regiune. Probabilitatea de apariție a precipitaţiilor se va menţine relativ ridicată, în special pe parcursul primei săptâmâni când vor fi intervale în care se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate.
TRANSILVANIA
Pe parcursul primei săptămâni, valorile termice vor scădea de la o zi la alta, astfel că vremea va deveni mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă din an; în medie, temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 8 grade, iar cele minime între 0 și 4 grade, valori mai scăzute, preponderent negative, urmând a se înregistra în dimineţile de 11 şi 12 noiembrie. Începând din 13 noiembrie, temperatura aerului va fi în creştere treptată, ajungând la valori uşor peste cele normale în a doua decadă de noiembrie. Astfel, sunt estimate maxime de 8…12 grade şi minime de 0…3 grade, în medie regională. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată în majoritatea zilelor din intervalul de referinţă şi vor fi perioade în care vor fi posibile cantităţi de apă mai importante. Între 9 şi 11 noiembrie se vor semnala şi precipitaţii mixte.