Criză de psihologi şcolari din Caraș-Severin. Cine se mai ocupă de problemele copiilor?
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 noiembrie 2016, 10:56
În municipiul Reșița sunt însă numai 12 cabinete de specialitate și fiecare psiholog frecventează mai multe școli, din cauza lipsei de personal. Astfel că un specialist are în grijă aproximativ 800 de copii, spune directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Valeria Ungur.
Copiii spun însă că nu au vizitat nici măcar o dată cabinetul psihologului.
,, Nu am fost niciodată, nici nu am auzit vreun coleg să meargă. Nu știu cu ce m-ar ajuta’’
,, Cred că ar putea ajuta un psiholog, sunt unele probleme pe care nu le putem discuta cu părinții și atunci putem să le vorbim cu o persoană străină, însă nu am văzut în școala mea niciun psiholog’’
Specialiștii recomandă elevilor să meargă frecvent la consilierul școlar și spun că numai așa se pot dezvolta sănătos.
,,Este vital ca tinerii să frecventeze psihologul școlar, problemele de atenție, memorie și voință se pot rezolva ușor cu ajutorul său. De asemenea alte probleme de dezvoltare personală și stimă de sine se pot soluționa cu ajutorul specialistului. Tinerii se simt neințeleși și o persoană neutră, cum este psihologul le poate capta ușor atenția și încrederea, îi sfătuiesc mai ales pe adolescenți să apeleze ori de câte ori au nevoie la psihologul școlar’’– a declarat psihologul Mihail Jianu.
Psihologii mai spun că elevii trebuie asistaţi în adaptarea la mediul şcolar, social şi familial pentru a depăși tentaţii precum drogurile, alcoolul, violenţa sau furtul.
Andreea Lupșa