Meciurile din sferturile de finală ale Cupei României la rugby
Meciurile sunt practic o reeditare a celor din faza play-off a SuperLigii şi se anunţă extrem de echilibrate ţinând cont de faptul că maramureşenii, bănăţenii şi bucureştenii au efectivele descompletate din cauza convocărilor mai multor titulari la echipa naţională pentru meciurile-test din această lună, dar şi din cauza accidentărilor.
Articol editat de Daniel Babun, 16 noiembrie 2013, 00:21
Meciurile sunt practic o reeditare a celor din faza play-off a SuperLigii şi se anunţă extrem de echilibrate ţinând cont de faptul că maramureşenii, bănăţenii şi bucureştenii au efectivele descompletate din cauza convocărilor mai multor titulari la echipa naţională pentru meciurile-test din această lună, dar şi din cauza accidentărilor.
Nu mai puţin de zece jucători de bază ai CSM Ştiinţa Baia Mare lipsesc din lotul vicecampioanei, printre care Csaba Gal, Constantin Pristaviţă, Andrei Rădoi, Jeremy Cave, Phillip Falamoe, Cristian Diniş, în timp ce ”marinarii” vor alinia aproape aceeaşi formaţie cu care au reuşit să ocupe locul 4 în campionatul intern, astfel că partida se anunţă una deschisă oricărui rezultat.
Situaţia este asemănătoare şi în ceea ce priveşte celălalt meci. Campioana en titre nu se poate baza pe jucători importanţi, cum ar fi Vali Calafeteanu, Cătălin Fercu, Otar Turaşvili, Stelian Burcea, Marian Drenceanu, Gabi Conache, Dorin Lazăr sau Vali Popîrlan, în timp ce steliştii nu pot conta pe Florin Vlaicu, Ionuţ Dumitru, Viorel Lucaci, Ciprian Căplescu, Florin Ioniţă şi Robert Dascălu. ”Palmaresul întâlnirilor directe (…) este egal, fiecare grupare fiind învinsă odată în Cupa României în ultimii doi ani. Pe 24 septembrie 2011, roş-albaştrii pierdeau cu scorul 28-29 în semifinale, iar în 24 noiembrie 2012 Steaua se califica în finală după victoria în faţa Timişoarei cu scorul 38-33. Ambele partide s-au desfăşurat pe acelaşi teren”, notează site-ul grupării din Ghencea. De partea cealaltă, antrenorul timişorenilor, Danie de Villers, a recunoscut că o problemă ar fi numărul ”la limită” de jucători disponibili la meciul din 16 noiembrie, fapt pentru care va încerca să nu se apeleze la rezerve.
”(…) Încercăm să ne îndeplinim obiectivul, cucerirea Cupei. Suntem destui oameni, putem asigura necesarul echipei, vom încerca să rămânem cât mai mult timp în teren, să ducem cu aceiaşi cincisprezece jucători tot meciul. Vă asigurăm că vom face faţă cu brio pe ceea ce înseamnă înaintare”, declara miercuri şi Vasile Rus, căpitanul echipei RCM Universitatea de Vest Timişoara.
În celelalte două meciuri din sferturi se întâlnesc U Cluj – CS Poli Agro Iaşi, de la ora 11,00, pe stadionul Tineretului din Gura Humorului, şi CSM Bucureşti – RC Bârlad, pe stadionul Olimpia, de la ora 14,00.
Astfel, în semifinalele Cupei României cu siguranţă nu vom vedea două dintre echipele care au ocupat primele patru locuri în SuperLigă, în schimb este posibil să acceadă, în caz de victorie bineînţeles, echipele din Divizia Naţională de Seniori.
Deţinătoarea Cupei României este CSM Ştiinţa Baia Mare, care, în finala de anul trecut, disputată pe stadionul ”Lascăr Ghineţ”, a învins Steaua Bucureşti cu 9-3, ”militarii” reclamând însă faptul că meciul ar fi trebuit să se dispute pe un stadion neutru, nu în Maramureş.
Potrivit site-ului SuperLigii, preşedintele FRR, Alin Petrache, a declarat că forul pe care îl conduce a început să lucreze deja la un nou format al Cupei României pentru sezonul următor. De asemenea, şi modul de organizare al ligilor inferioare va fi analizat iar Departamentul Competiţii şi Organizare a început să facă analiza sezonului trecut din SuperLiga CEC Bank, dar şi DNS, şi va veni cu o serie de concluzii şi propuneri care vor sta la baza noilor competiţii.
”Este clar că formatul actual al Cupei trebuie modificat. La şedinţa managerilor din decembrie, împreună cu echipele din primele două eşaloane vom analiza oportunitatea schimbării formatului Cupei. Trebuie să găsim o soluţie pentru jucătorii care nu sunt angrenaţi la echipele naţionale. Ei au nevoie de cât mai multe meciuri pentru a creşte în valoare. În aceste zile echipele din SuperLiga CEC Bank trebuie să facă o analiză al ultimului sezon şi să vină cu propuneri pentru anul următor. Cu siguranţă FRR va propune 2-3 variante de competiţie pentru Cupă. Programul actual al competiţiilor interne şi internaţionale este unul foarte încărcat. Acesta este motivul pentru care trebuie să jucăm în Cupă, în acelaşi timp cu echipa naţională. Nu prea putem juca rugby în România în perioada decembrie-martie din cauza condiţiilor meteo. În afară de pauza de vară în toate weekend-urile se joacă rugby, e greu să găsim alte perioade dar vom încerca să găsim un format care să avantajeze pe toată lumea. În momentul de faţă nicio variantă de competiţie nu este exclusă. Ne vom consulta cu cluburile şi vom veni cu o propunere”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Rugby, conform site-ului SuperLigii.