[VIDEO-AUDIO-FOTO] Premieră naţională la Reşiţa: Sălbăticia din Munții Carpați-bogăţie pentru oameni
Cătălin Gavrilă – reprezentant WWF România:
Articol editat de Mirabela Afronie, 17 octombrie 2016, 06:58 / actualizat: 18 octombrie 2016, 7:50
Cătălin Gavrilă – reprezentant WWF România:
Film realizat în cadrul proiectului „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” e cofinanțat printr-un grant din partea Elveției acordat prin Contribuția Elvețiană la Uniunea Europeană extinsă. Titlul original al proiectului este „Southwestern Carpathian Wilderness and Sustainable Development Initiatives”.
Sălbăticia înseamnă armonie și echilibru. O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfășoară firesc: nici viața speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanțial de om sau afectate de activitățile lui. Puține astfel de zone au mai rămas în Europa și de aceea valoarea lor e, cu fiecare zi, mai mare: doar aici mai găsim specii care altădată împânzeau continentul, doar aici peisajul e încă acela al începutului de lume.
Zonele sălbatice sunt și „termometrul” sănătății noastre de fiecare zi, pentru că ele ne vorbesc despre sănătatea și bunăstarea naturii. Însă ele fac mai mult decât să dea un diagnostic și mai mult decât să trateze, întărind rezistența ecosistemului în fața schimbărilor climatice. Folosite înțelept, zonele de sălbăticie ne pot oferi beneficii «moderne», cuantificabile economic: valoarea estetică a peisajului, spațiile de recreere, plantele medicinale, apa, toate acestea și multe altele sunt oportunități de afaceri și turism, deci surse de prosperitate directă.
Pe 300.000 de hectare, în sud-vestul României, se află una din cele mai mari bogății ale Carpaților.
(Mirabela Afronie, Hardy Cvoica)