[AUDIO-FOTO]Voluntarii reșițeni învață să facă circ pentru comunitate
30 de tineri voluntari din Reșița învață arta circului la Brebu Nou, în Caraș-Severin. Se desfășoară un curs de specializare în voluntariat, dezvoltare personală şi de activism civic în comunitatea locală, în acest caz prin activități de circ. Chiar de la Berbu Nou voluntarii, traineri și coordonatorul proiectului Ioana Dudilă ne-au vorbit despre atmosfera de acolo:
Articol editat de Cristina Corocan, 14 octombrie 2016, 18:16 / actualizat: 14 octombrie 2016, 19:35
30 de tineri voluntari din Reșița învață arta circului la Brebu Nou, în Caraș-Severin. Se desfășoară un curs de specializare în voluntariat, dezvoltare personală şi de activism civic în comunitatea locală, în acest caz prin activități de circ. Chiar de la Berbu Nou voluntarii, traineri și coordonatorul proiectului Ioana Dudilă ne-au vorbit despre atmosfera de acolo:
Ioana Dudilă, coordonator de proiect și al voluntarilor cărășeni
”Copiii au participat deja la primele ateliere, de echilibristică și jonglerie, urmează mersul pe monociclu și picioroange, exerciții de coordonare în grup. Se urmărește ca aceștia să realizeze ulterior scenete de circ contemporan. Suntem foarte mândrii de ei. Sunt aici 30 de tineri din Reșița cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani”.
Viviane Dudă, voluntar
”În primul rând ne distrăm. Combinăm distracția cu învățatul. Lucrăm în echipă foarte mult și asta îmi place cel mai mult. Trainerii de la Timișoara sunt foarte prietenoși, ne ajută mereu.”
Ioana Bumbea,voluntar
”Sunt veselă și foarte energică. Mi-a plăcut tehnica de predare a celor de la Timișoara, în care îmbină utilul cu plăcutul.”
Nagy Imre, profesor la Școala de circ de la Timișoara
”Stagiul se desfășoară foarte bine. Tinerii sunt excelenți, dornici să învețe, motivați. Se lasă provocați și doresc să facă mult și bine.”
Partea de stagiu ce privește formarea ca animatori în arta circului este susținută de traineri de la Școala de circ din Timișoara: Nagy Imre, Raluca Ilaș și Zoe Guinand, toți având cursuri de perfecționare în Belgia.
Stagiul face parte din campania Viața ca o p(a)radă”– Campanie prin activități de animație este un proiect implementat de Centrul de Voluntariat Reșița care se desfășoară in perioada 27 iulie – 13 noiembrie 2016, cu sprijin financiar din partea Direcției Județene pentru Sport şi Tineret Caraș-Severin.
Obiectivul principal al proiectului este stimularea participării civice a tinerilor în viața comunității locale. Proiectul îşi propune să informeze cât mai mulți tineri asupra oportunităților pe care le au practicând voluntariatul, asupra voluntariatului
În cadrul proiectului se desfășoară activități de recrutare şi informare a tinerilor din liceele reșițene asupra oportunităților deschise prin voluntariat. De la începutul anului școlar ne-am întâlnit cu peste 300 de elevi de liceu. Voluntarii noștri mai experimentați le-au povestit bobocilor despre alegerea lor de a face voluntariat, despre experiența de la Centrul de Voluntariat Reșița şi despre impactul acestor activități asupra dezvoltării lor personale şi profesionale în cadrul unor întâlniri desfășurate pe parcursul orelor de dirigenție.
După o perioadă de șase săptămâni de la desfășurarea stagiului, timp în care participanții la formare vor trebui să pună în practică ce au învățat și să experimenteze noțiunile deprinse, vom organiza și o sesiune de examinare. Vom putea verifica aplicabilitatea noțiunilor, competențele obținute și gradul în care au fost folosite noile cunoștințe acumulate de către echipa de tineri participanți la stagiu. Cei care vor întruni condițiile stabilite de examinatori vor primi în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată la sfârșitul proiectului certificat de animatori.
Acțiunea este finanțată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin în cadrul concursului local de proiecte pentru tineret.
Cristina Corocan