Cu multă căldură…
Articol editat de Mirabela Afronie, 6 octombrie 2016, 06:22
Asta a fost parcă mai ieri. Astăzi, e cu totul altceva. A venit toamna, a venit frigul şi în locul transpiraţiei abundente de până mai ieri, tremurăm azi la propriu şi la figurat. La propriu din cauza temperaturilor foarte scăzute din ultimele zile, iar la figurat din cauza gândului la lemnele de foc, la facturile de gaz ori de curent electric.
Mulţi spun că cei care şi-au montat o centrală termică, pe gaz ori pe curent, sunt fericiţi, pentru că se pot încălzi când vor şi cât vor. De acord. Atâta doar că facturile sunt direct proporţionale cu gradul de confort din interiorul locuinţelor. Cei din mediul rural şi-au mai adus câte o căruţă de lemne din timp. Sper să o fi făcut pentru că acum, în pragul sezonului rece, preţurile au crescut, iar calitatea lemnului de foc a scăzut.
Mai sunt cei ce au în posesie câte un hectar, două, de pădure. S-ar zice că sunt favorizaţii sorţii, dar nu e chiar aşa. Ca să tai un copac din pădurea proprie, ai nevoie de adeverinţe, de aprobări, de cotă, de pădurar, de câte şi mai câte. Asta dacă vrei să faci totul legal. Altfel…Altfel se poate şi au fost cazuri în care bătrânii s-au dus să-şi ia un braţ de vreascuri din propria pădure şi nu au mai găsit-o. Unde-i? Eh, au tăiat-o cei fără aprobare.
Furtul de lemn din pădurile României se împarte în două categorii. Pe deoparte cei care vor o căruţă, două de lemn de foc pentru o iarnă întreagă, iar pe de altă parte cei care fură hectare întregi. Pedepsele sunt invers proporţionale cu gravitatea faptelor. Ai furat puţin faci puşcărie mult, ai furat enorm nu se apropie nimeni de tine. Exemplele sunt numeroase.
În condiţiile în care tot mai multe societăţi de distribuţie a căldurii în sistem centralizat a încălzirii dau faliment, sau sunt ajutate să dea faliment, se naşte întrebarea: Noi cu ce ne încălzim la iarnă?
Dan Agache
Sursă foto: hapi.ro