Ziua Internațională a Animalelor: Sancţionăm sau nu cruzimea faţă de ele?
Articol editat de Mirabela Afronie, 4 octombrie 2016, 12:31
În 1931, cu prilejul unei convenții a ecologiștilor care a avut loc la Florența, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor ca Ziua internațională a animalelor. Tot într-o zi de 4 octombrie, în 1228, a fost canonizat Sfântul Francisc de Assisi (1182-1226), protectorul animalelor.
Instituirea Zilei internaționale a animalelor a fost, la acel moment, un mod de a face cunoscută situația speciilor de animale aflate în pericol de dispariție. Cu timpul a devenit ziua în care se aduce un omagiu tuturor animalelor, din toate țările lumii.
Primele lucrări privind drepturile și protecția animalelor au fost publicate în secolul al XVIII-lea, iar prima lege pentru protecția animalelor s-a numit „Martin’s Act” și a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. Textul Declarației Universale a Drepturilor Animalelor a fost adoptat de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor și de Ligile Naționale Afiliate, în cadrul Întâlnirii Internaționale pe tema Drepturile Animalelor, desfășurată la Londra între 21-23 septembrie 1977. Declarația Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn, la sediul UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978.
Conform cercetărilor, prezența unor animale de companie este benefică, poate stimula sănătatea fizică și mentală a omului, ajutându-l adesea din punct de vedere emoțional, psihologic și social.
Ziua internațională a animalelor este o ocazie specială de a celebra dragostea și respectul nostru față de animale prin activități speciale care să evidențieze importanța lor în lume.
Ziua internațională a animalelor aduce în discuţie şi lipsa de afecţiune faţă de animale, ba mai mult cruzimea.
Nu puţine au fost cazurile când am văzut pe paginile de socializare filmări cu pisici sau câini maltraţi. Ce este mai grav este că puţini sunt cei care iau atitudine faţă de aceste gesturi. Mulţi consideră că „oamenii” ar trebui răsplătiţi în aceelaşi fel, alţii cred că ar trebui să facă închisoare.
Nu mai vorbim de animalele chinuite la circ… Cine ar trebui să ia atitudine? Avem o Poliţie a animalelor care face…Ce?