Ministerul Mediului a pus gând rău animalelor sălbatice strict protejate
WWF România solicită Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor revizuirea cotelor si identificarea fara intarziere a solutiilor alternative de a gestiona eventualele conflicte intre speciile salbatice si comunitatile locale.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 septembrie 2016, 15:15
WWF România solicită Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor revizuirea cotelor si identificarea fara intarziere a solutiilor alternative de a gestiona eventualele conflicte intre speciile salbatice si comunitatile locale.
„Pagubele raportate in studiu sunt de 66.779 de lei in cazul lupului si 783.018 de lei in cazul ursului, pentru pisica salbatica si ras nefiind inregistrate pagube cauzate de aceste specii. Puse in contextul milioanelor de euro generate de industria vanatorii pentru aceleasi specii – un trofeu de urs valoreaza in medie 8000 de euro – motivatia din spatele acestui ordin devine cel putin indoielnica. Mai mult, chiar daca aceste compensatii nu sunt semnificative la nivel macro, al unui buget de stat, ele se platesc cu intarzieri semnificative iar procesul este ingreunat pentru pagubit. Ursul, lupul, rasul si pisica salbatica sunt protejate prin lege, nu doar la nivel national, ci european, prin directiva Habitate. Desi aceasta lege prevede clar ca aprobarea cotelor de derogare se poate face doar daca sunt prezentate solutii alternative, studiul prezinta vanatoarea ca unica solutie de reducere a pagubelor. Pentru a continua vanarea carnivorelor mari si dupa aderarea noastra la Uniunea Europeana s-au invocat mereu pagubele produse de aceste animale. Cu toate ca vanatoarea nu rezolva aceasta problema, nivelul pagubelor raportate tot de vanatori creste de la an la an pentru a justifica decimarea tot mai agresiva a carnivorelor mari. In acest fel autoritatile trateaza doar simptomele, dar ignora cauzele reale ale problemelor, ca despaduririle, lipsa unui sistem de compensatii eficiente in cazul pagubelor produse de aceste specii, lipsa de securizare a comunitatilor locale sau absenta unei strategii pentru carnivorele mari din padurile Romaniei”, se arata intr-un comunicat emis de cele trei organizatii.
„In plus, desi studiile de specialitate realizate de WWF si alte ONG-uri arata ca estimarile efectivelor de animale salbatice nu corespund cu realitatea, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor continua sa ignore expertii in conservare pe care ii consulta, legislatia europeana aflata in vigoare si cauzele reale ale problemelor. Mai mult, desi expertii si societatea civila cere de ani buni un recensamant a speciilor de animale salbatice, bazata pe date si fundamentare stintiifica, autoritatile aleg de fiecare data sa se bazeze pe cifrele vanatorilor, singurii interesati in impuscatul animalelor salbatice”, se arata intr-un comunicat emis de cele trei organizatii.